Parametryzacja
tech: Proszę o wytłumaczenie tego co następuje:
Muszę policzyć taką całkę krzywoliniową niezorientowaną
∫xy dl L: y2 = 2x od (1, √2) do (2,2)
L− krzywa gamma (nie znalazłem odpowiedniej litery w przyborniku)
mam problem z parametryzacją bo nie wiem co się skąd bierze. W zeszycie mam coś takiego
L:{ x=t22
{ y=t
t∊ <√2,2>
Do tego punktu nie kumam, nie wiem jak x zmienił się w t22 a y w t. Oraz nie wiem
dlaczego t zawiera się w takim przedziale skoro argumenty to 1 i 2
Reszta zadania to podstawienie do wzoru i liczenie całki więc resztę rozumiem.
1 wrz 16:05
Blee:
A skoro y = t to x = ....
1 wrz 16:09
Blee:
Zauwaz ze to za Y podstawiasz t ... a y zmienia sie od √2 do 2 ... patrz drugie wspolrzedne
punktow
1 wrz 16:10
Blee:
Mogles oczywiscie inne podstawienie zrobic (np. x = t/2 i y = √t) ale to daje nam banalna
calke do wyliczenia
1 wrz 16:12
tech: Dziękuję bardzo, nie wiedziałem, ze to takie proste
1 wrz 16:14