Środek masy
hermes:

Z jednorodnej płyty kwadratowej mają zostać odcięte jednakowe kwadraty z każdej jej rogów.
Zaznacz gdzie będzie leżał środek masy po odcięciu kwadratu 3.
1 wrz 13:34
Blee:
Pytanie jest oto gdzie bedzie gdy odetnie sie TYLKO 3? Czy odcinamy 1, 2 i 3 i teraz
sprawdzamy?
1 wrz 14:47
'Leszek: Gdy odetniemy wszystkie kwadraty to polozenie srodka ciezkosci nie zmieni sie
i bedzie w srodku figury !
a − bok kwadratu
q − gestosc powierzchniowa kwadratu
b − bok odcietego kawalka nr. 3
Os X skierowana od dolnego lewego wierzcholka kwadratu wzdluz przekatnej kwadratu
x1 = a√2/2 polozenie srodka ciezkosci kwadratu
m1 = qa2 masa kwadratu
x2 = b√2/2 plozenie srodka ciezkosci odcietego kawalka nr. 3
m2 = qb2 masa odcietego kawalka
Xs = ( x1*m1 − x2*m2 )/( m1 − m2 ) = ......
1 wrz 15:02
hermes: Dziękuję za odpowiedzi, ale chyba nie rozumiem. Tzn. nie mam w tym zadaniu żadnych danych,
długości boków itd. Mam jedynie zaznaczyć X, w którym miejscu znajdzie się środek masy
1 wrz 15:19
Blee:
Jezeli nie ma odciecia wszystkich czyerech bokow to bez wymiaru odciecia nie jestes w stanie
podac DOKLADNEGO punktu ciezkosci. Mooze w zadaniu chodzi oto abys wiedzial jak sie zmieni
punkt ciezkosci po odcieciu.
Jezeli tak to po odcieciu TYLKO 3 kwadratu srodek ciezkosci bedzie nadal na przekatnej tej
plyty (przekatna od wierzcholka 2 do 3) ale przesunie sie w strone wierzcholka 2. O ile? To
juz zalezy od tego jak duzy bedzie wyciety kwadrat (im wiekszy tym bardziej sie przesunie).
Jezeli odcinamy kwadraty 1,2 i 3 to srodek ciezkosci bedzie na przekatnej (1) − (4)
przesuniety w kierunku (4) (wzgledem wyjsciowego srodka ciezkosci czyli przeciecia sie
przekatnych tej plyty.
1 wrz 15:34
'Leszek: Te dane ktore napisalem musza byc podane w tresci zadania, w przeciwnym razie zadania
nie mozna rozwiazac, zadania z fizyki musza byc podawane preczyzyjnie , to nie
| | √2 | | a2 −ab +b2 | |
folozofia , tylko nauka scisla : Xs = |
| * |
| |
| | 2 | | a+b | |
1 wrz 15:40
hermes: Musisz uwierzyć mi na słowo, że nic nie było podane. Był narysowany taki rysunek i długopisem
należało zaznaczyć X w miejscu, gdzie znajduje się środek masy
1 wrz 15:45
Blee:
No to mowie .... nie chodzilo o PRECYZYCJE wyznaczenie punktu tylko o sprawdzenie Twojej wiedzy
czy wiesz gdzie srodek ciezkosci sie PORUSZY i w jakim stopniu.
Trza bylo zaznaczyc przekatne i walnac X Na przekatnej (2) − (3), niewiele ponad przecieciem
przekatnych (czyli lekko w kierunku wierzcholka (2) ).
1 wrz 15:48
hermes: A jeżeli odcinam 2 i 3, to środek masy zostanie w tym samym miejscu, gdzie przed ich odcięciem?
A jeśli odetnę 1 i 3 to środek przesunie się między 2 i 4?
1 wrz 15:48
Blee: To zadanie w 30 sekund pokazuje czy student kuma idee srodka ciezkosci czy tez nie
1 wrz 15:49
hermes: Wiadomość z 15:45 była kierowana do 'Leszka.
1 wrz 15:49
Blee:
Tak ... odcinajac 2 i 3 pozostanie w tym samym miejscu (patrz symetria tej poobcinanej plyty)
jak odetniesz to srodek ciezkosci 'wedruje' z przeciecia przekatnych w strone boku (2)−(4) (o
ile odciecia sa oczywiscie takie same)
1 wrz 15:51
hermes: Blee, bardzo Ci dziękuję za pomoc
1 wrz 15:52
MIREK: Czy to bylo zadanie z Gimnazjum ?
1 wrz 16:38
Blee: Nie. Takie zadania sa na pierwszyn roku studiow technicznych
1 wrz 16:40
MIREK: Ja takie i podobne zadania robilem w Gimnazjum na fizyce .!
1 wrz 16:43
kochanus_niepospolitus:
No widzisz ... a ja swego czasu (jakieś 4−5 lat temu) na pierwszym roku studiów zaocznych z
'szambonurkologii stosowanej' (Inżynieria Środowiska) miałem i to na Polibudzie Gdańskiej.
Taki oto mamy poziom.
Nawet nie wiesz jakie ja katusze przeżywałem na tym kierunku jak mieliśmy zajęcia z matematyki
(jestem po matematyce także na PG) − normalnie zgroza.
A chodziłem tylko dlatego, że chcą przepisać ocenę chcieli mi wpisać średnią ze studiów
(paranoja systemu).
1 wrz 17:02
hermes: Zgadza się − pierwszy rok studiów, ale nie technicznych
1 wrz 17:09