wyznaczyć równanie prostej
adam: wyznaczyć równanie prostej k prostopadłej do prostych l:x=−t y=2t z=−3t t∊R
m: x−y−1=0 2x−z−1=0 i przechodzącej przez punkt przecięcia tych prostych
1 wrz 13:17
Jerzy:
Jest trochę roboty.
Zacznij od znalezienia prostej m, która jest podana w postaci krawędziowej i zapisz ją w
postaci parametrycznej.
1 wrz 13:31
Jerzy:
W drugim etapie wyznaczymy punkt przeciecia, potem wektor normalny płaszczyzny zawierającej te
dwie proste,a na końcu prostą prostopadłą do tej płaszczyzny przez punkt P.
1 wrz 13:33
Adamm: (−t)−(2t)−1=0 ⇒ t=−1/3
2*(−t)−(−3t)−1=0 ⇒ t=1
proste nie mają punktów wspólnych
1 wrz 17:18
Mila:
m: x−y−1=0 , 2x−z−1=0
z=s, s∊R
x−y=1
2x=1+s
m:
z=s
=============
l:
x=−t
y=2t
z=−3t, t∊R
Punkt przecięcia
−3t=s
−−−−−−−−−−− z (1) t=1
| | 1 | |
do (2) 2=− |
| −3 −sprzeczność brak punktu wspólnego |
| | 2 | |
Popraw treść
1 wrz 20:20