Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
Jan: Hej,
Jak policzyć takie zadanie: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = x2, y=x2 / 4, y
=4 ?
Wynik ma być 1023, ale nie może mi taki wyjść. Moglibyście podpowiedzieć chociaż jakie
całki
są tu do policzenia?
1 wrz 13:00
Jerzy:
![rysunek](rys/133416.png)
A teraz widzisz ? ( zauważ,że pola są jednakowe , więc wystarczy policzyć jedno )
1 wrz 13:09
Jerzy:
1 | | 1 | |
| P = 0∫2( |
| x2 − x2)dx + 2∫4(4 − x2)dx |
2 | | 4 | |
1 wrz 13:11
Jerzy:
| 1 | | 1 | |
Pomyłka ... w pierwszej całce ma być (x2 − |
| x2) , a w drugiej (4 − |
| x2} |
| 4 | | 4 | |
1 wrz 13:16
Jan: Dzięki wielkie ! Teraz już jest wszystko jasne
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
1 wrz 13:41