Oblicz współrzędne wektora...
kuba17: Oblicz współrzędne wektora, o który należy przesunąć okrąg o równaniu x2 + y2 = 1 tak, by
jego obraz był okręgiem stycznym wewnętrznie do okręgu o równaniu (x + 4)2 + (y − 3)2 = 4 w
punkcie P, gdy P = (−4,5). Rysunek i wnioskowanie na podstawie rysunku nie są uznawane − muszą
być obliczenia.
1 wrz 10:47
Adamm:
![rysunek](rys/133415.png)
S=(x
0; y
0)
√(4+x0)2+(3−y0)2=1 (różnica promieni ma być równa odległości ich środków)
(x
0+4)
2+(y
0−3)
2=1
dostaliśmy zbiór środków okręgów stycznych wewnętrznie do (x + 4)
2 + (y − 3)
2 = 4
upewniając się że na pewno P należy do tego okręgu,
punkt (x
0; y
0) musi być odległy o 1 od punktu P
√(4+x0)2+(5−y0)2=1
(x
0+4)
2+(y
0−5)
2=1
rozwiązując układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi dostajemy
y
0=4
x
0=−4
stąd już mamy wektor, v=[−4; 4]
odp. należy go przesunąć o wektor [−4; 4]
1 wrz 11:12
Blee:
Aby okregi byly styczne wewnetrznie w punkcie. Srodki okregu i punkt stycznosci musza lezec na
jednej prostej (prostopadlej do stycznej do okregow w tymze punkcie).
Wyznaczasz prosta przechodzaca przez srodek wiekszego okregu oraz punkt stycznosci okregow.
Wyznaczasz wspolrzedne punktu odleglego o 1 od punktu stycznosci i lezacego na tejrze prostej
(beda dwa takie punkty − wybierasz ten wewnatrz okregu).
I juz masz wspolrzedne srodka mniejszego okregu.
Wyznaczasz wektor przesuniecia.
1 wrz 11:13
Blee:
Srodki okregow i punkt stycznosci <−−− tak mialo byc napisane
1 wrz 11:16
Jerzy:
Środek podanego okregu ma współrzędne S(−4,3) i promień R = 2
Skoro punkt styczności ma taką samą odciętą jak punkt P , wiec środek szukanego okregu musi
leżeć na prostej x = − 4.
Jeśli rzędna punktu styczności wynosi yP = 5 , a promień małego okręgu : r = 1 ,
to rzędna jego środka musi byc: ys = 5 − 1 = 4
Mamy zatem wektor przesunięcia: v = [−4;4]
1 wrz 11:18