Przesunięcie wykresu funkcji
marek23: Określ w jaki sposób należy przesunąć wykres funkcji f (o ile jednostek i wzdłuż której osi),
aby otrzymać wykres funkcji h, gdy:
h(x) = f(x) + 1 − √2
h(X) = f(x − 1 + √3)
1 wrz 08:31
Jerzy:
a) v = [0; 1 − √2]
b) v = [1 − √3;0]
1 wrz 08:34
marek23: czyli ile to jest jednostek i wzdłuż której osi?
1 wrz 08:40
Jerzy:
a) wzdłuż osi OY o wartośc: 1 − √2 ( czyli w dół )
b) wzdłuż osi OX o wartośc: 1 − √3 ( czyli w lewo)
1 wrz 08:42
marek23: jak można przesuwać o ujemne wartości? można to jakoś inaczej zapisać? bo jednak dziwnie tak
napisać "przesuń o ok. −0,41 w dół tak jak byłoby to w zaokrągleniu w pierwszym przypadku
1 wrz 08:48
Jerzy:
Zapis: v = [0 ;1 − √2] = [0;−0,41] oznacza wektor przesunięcia.
Wzdłuż osi OX przesuwamy o 0 ( czyli nie przesuwamy ), wzdłuż osi OY przesuwamy
o wartośc 0,41 i w dół ( bo wartość jest ujemna )
1 wrz 08:52
marek23: Rozumiem, dzięki wielkie

1 wrz 08:57