zaklady
pewupe:
Przedsiębiorstwo zawarło umowy z zakładami Z1, Z2 oraz Z3 na dostawę podzespołów.
Zakład Z1 dostarcza 50%
, zakład Z2 dostarcza 35%
natomiast zakład Z3 dostarcza 15% potrzebnych podzespołów.
Wiadomo, że
95% dostaw zakładu Z1,
80% dostaw zakładu Z2
oraz 85% dostaw zakładu Z3 odpowiada wymaganiom technicznym.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeden wylosowany podzespół odpowiada wymaganiom technicznym?
Do punktu serwisowego zgłasza się klient z urządzeniem, w którym uszkodzony jest podzespół.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że producentem zepsutego podzespołu był zakład Z1?
Zakładam 100 podzespolow
a) 50*95/100+35*80/100+15*85/100 = 47.5+28+12.75 = 88.25 spelnia
b)50*5
______________ = 0.21
50*5 + 35* 20 + 15*15
1 wrz 03:16
Jerzy:
b) 0,5*0,05 = 0,025
1 wrz 07:06
Pytający:
a) Liczysz prawdopodobieństwo, więc niepotrzebnie "zakładasz 100 podzespołów". Zwyczajnie
napisz 0.5 zamiast 50 itp. Wynik 0.8825 jest dobry.
b)
| | P(Z1∩U) | | 0.5*(1−0.95) | |
P(Z1 | U)= |
| = |
| = |
| | P(U) | | 0.5*(1−0.95)+0.35*(1−0.8)+0.15*(1−0.85) | |
1 wrz 13:36