t2−10 | ||
x= | ||
2t+12 |
2t2+12t−t2+10 | ||
t−x= | ||
2t+12 |
t2+12t+10 | ||
√x2+12x+10= | ||
2t+12 |
2t(2t+12)−2(t2−10) | ||
dx= | dt | |
(2t+12)2 |
2(t2+12t+10) | ||
dx= | dt | |
(2t+12)2 |
2(t2+12t+10) | t2+12t+10 | ||
∫ | dt | ||
4(t+6)2 | 2(t+6) |
1 | (t2+12t+10)2 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+6)3 |
1 | (t2+12t+36−26)2 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+6)3 |
1 | ((t+6)2−26)2 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+6)3 |
1 | (t+6)4−52(t+6)2+676 | ||
∫ | dt | ||
4 | (t+6)3 |
1 | 676 | dt | |||
(∫(t+6)dt+∫ | dt−52∫ | ||||
4 | (t+6)3 | t+6 |
1 | 1 | 676 | |||
( | (t+6)2− | −52ln|t+6|)+C | |||
4 | 2 | 2(t+6)2 |
1 | (t+6)4−676 | ||
( | −52ln|t+6|)+C | ||
4 | 2(t+6)2 |
1 | (t+6)4−676 | ||
( | −26ln|t+6|)+C | ||
2 | 4(t+6)2 |
1 | t2+12t+62 | t2+12t+10 | ||
( | −26ln|t+6|)+C | |||
2 | 2(t+6) | 2(t+6) |
t2−10 | ||
x= | ||
2t+12 |
t2−10+12t+72 | ||
x+6= | ||
2t+12 |
1 | ||
= | ((x+6)√x2+12x+10−26ln|x+6+√x2+12x+10|)+C | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |