matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka niewłasciwa
Weronikaaa:
sprawdz czy podana całka jest zbieżna i jesli jest to oblicz jej wartość całka od 1 do
∞
z lnx/x dx wyszła mi niesoknczonosć ..dobrze
?
31 sie 20:23
Adamm:
lnx
∫
dx=ln
2
x/2+c
x
lnx
lnx
∫
1
2
dx = lim
e→1
+
∫
e
2
dx=lim
e→1
+
ln
2
2/2−ln
2
e/2 = −
∞
x
x
całka rozbieżna
31 sie 20:45
Adamm:
ah, pomyliło mi się
lnx
lnx
∫
1
∞
dx = lim
e→
∞
∫
1
e
dx = lim
e→
∞
ln
2
e/2 =
∞
x
x
całka rozbieżna
31 sie 20:47
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick