Całki podwójne
Krzaku: hej wszystkim, jak rozwiązać taką całkę podwójną : ∫∫ 24xy
2 + 10y dx dy gdzie D= { (x,y)⇒R
2
: 0≤x≤1 , −1≤y≤x
2
zacząłem ją robić i skonczyłem na samym początku, nie wiem jak ją rozwiązać czy przez części,
podstawienie a może całką nieoznaczoną? Dzięki i pozdrawiam
31 sie 20:18
Mila:

∫(24xy
2 + 10y) dx dy=
0∫
1[
−1∫
x2(24xy
2 + 10y)dy]dx=
D
| | 1 | | 1 | |
=0∫1[24x* |
| y3+10* |
| y2]0x2]dx= |
| | 3 | | 2 | |
=
0∫
1[8xy
3+5y
2]
0x2 dx=
=
0∫
1[8x(x
2)
3+5*(x
2)
2−0]dx=
=
0∫
1(8x
7+5x
4)dx=[x
8+x
5]
01=1+1−0=2
31 sie 20:50
Krzaku: Dziękuje Ci Mila, teraz mam pełen obraz jak to wykonać , dziękuje !
31 sie 21:16
Mila:
31 sie 21:57
Krzaku: Jeszcze mam pytanko, jeżeli jest wymiar y −−−> −1, x2 to zastanawia mnie dlaczego za y jest
wstawione x2 a co z tym −1 ? nie będzie coś takiego : [8x7+5x4]− [8x*(−1)3+5*(−1)2] ?
31 sie 23:29
Krzaku: bo na końcu jest : [1
8+1
5]−[0
8+0
5] i tutaj jest uwzględnione 0 i 1 a powyżej jakby ja to
postrzegam jakby −1 zostało pominięte
31 sie 23:31
Mila:
To pomyłka z mojej strony, Trzeba podstawić (−1), dasz radę sam , czy napisać?
Wynik podaj, jak obliczysz.
31 sie 23:41
Mila:
Dobranoc, jutro popatrzę jak zrobiłeś. Wynik to 1.
31 sie 23:49
Krzaku: ja policzyłem tak :
∫∫24xy
2+10y dy dx=
=0∫1 [24x*
13y
3+10*
12y
2 dy] dx=
=0∫1 [8x*(x
2)
3+5*(x
2)
2 dy] − [8x*(−1)
3+5*(−1)
2]=
=0∫1 [8x
7+5x
4] − [−8x+5]=
| | 1 | |
=8∫18x8+5∫ |
| x5+8∫12x2+5∫12x2= |
| | 5 | |
=[x
8+x
5+4x
2+
52x
2]
10=
=[1
8+1
5+4*1
2+
52*1
2]−[0
8+0
5+4*0
2+
52*0
2]=
=1+1+4+
52−0=
172
31 sie 23:59
Krzaku: Dziękuje Mila za cierpliwość

Dobrej nocy życzę
1 wrz 00:00
Adamm: ∫01 ∫−1x2 24xy2+10y dydx =
= ∫01 8x7+5x4+8x−5 dx = 1
1 wrz 00:31
Krzaku: Adamm a dlaczego tak? Rozwiązałem tak jak napisałeś i dalej wychodzi mi to samo
1 wrz 12:25
Mila:
0∫
1(8x
7+5x
4+8x−5 )dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=[8* |
| *x8+5* |
| x5+8* |
| x2−5x]01= |
| | 8 | | 5 | | 2 | |
=[x
8+x
5+4x
2−5x]
01=
=1+1+4−5=1
1 wrz 15:02
Krzaku: a to ostatnie −5x nie bierze się również jak resztę czyli jako osobną całkę nieoznaczoną ?
−−−−−−−−> −5x dx = −5∫
12x
2= −
52 ?
Przepraszam że tak poźno odpisuje lecz mam dużo na głowie
1 wrz 21:51
Mila:
tam jest całka z (−5) a nie z (−5x)
1 wrz 22:01
Krzaku: a czemu niżej jest w trzeciej linijce −5x bo już mi się pomieszało zupełnie
1 wrz 22:32
Mila:
Przeczytaj uważnie 15:02.
w pierwszej linijce masz funkcję pod całką, w drugiej obliczoną całkę i w trzeciej
po uproszczeniu przygotowaną do obliczenia wartości.
1 wrz 22:54
Krzaku: Dobrze Mila już rozumiem swój błąd , cały czas zamiast po prostu podstawić za x przy 5 (1) to
ja z 5 wyrzucałem przed całkę i z x−a liczyłem całkę
12 x
2 , dziękuje
1 wrz 23:32
Mila:
Musisz uważać, na początku robi się różne dziwne błędy
1 wrz 23:34
Krzaku: Rozwiązałem sam ale patrząc na Wasze wskazówki i rzeczywiście wynik to 1, jeszcze raz dziękuje
1 wrz 23:45
Krzaku: mam jeszcze kolejny przykład : ∫∫ (18x
2y−10y)dx dy D={ 0≤x≤1, −1≤y≤x
2}
=
10∫ [
−1x2∫ 18x*
12y
2− 10*
12y
2 dy] dx=
=
10∫ [ 9x
2y
2−5y
2 dy]
x2−1 dx =
=
10∫ [ 9x
2(x2)
2 − 5(x
2)
2 dy] − [9x
2(−1)
2 −5(−1)
2 dy]=
=
10∫ [ 9x
6 − 5x
4 dy] − [9x
2 −5 dy] =
= 9∫
17x
7 − 5∫
15x
5 −9∫
13x
3 −5 =
=(
97x
7 −x
5 −3x
3 −5)
10 =
=[
97*(1)
7 − (1)
5 − 3*(1)
3 −5] − [0]=
=
97 −1 −3 −5 −0 =
=−8 +
97 = −
477
na końcu dodam że jeszcze nie do końca rozumiem gdzie pisać symbol całki albo jakiego nawiasu
użyć, może to wyglądać dziwnie ale tak jest , wiem jak liczyć lecz niekoniecznie zwracam uwagę
na kosmetyczne rzeczy typu gzdie pisać dx dy itd
2 wrz 00:11
Adamm: ∫
01 ∫
−1x2 18x
2y−10y dy dx = ∫
01 9x
2y
2−5y
2 |
−1x2 dx =
| | 9 | | 16 | |
= ∫01 9x6−5x4−9x2+5 dx = |
| x7−x5−3x3+5x |01 = |
| |
| | 7 | | 7 | |
2 wrz 00:52