Równanie rózniczkowe
Cygan: y''−6y'+13y=25sin(2x)
Δ<0
r1=3+2i
r2=3−2i
yj=e3x*(C1cos2x+C2sin(2x))
yp=(Asin2x+Bcos2x) −> zwiększam stopień ponieważ yp zawiera się w yj
yp=(Ax+B)sin2x+(Cx+D)cos2x
Czy dobrze podstawiłem pod yp?
31 sie 19:58
Adamm: yp się wcale nie zawiera w yj bo tam masz funkcję wykładniczą
31 sie 20:42
Mariusz:
Czy λ=±2i jest pierwiastkiem równania charakterystycznego ?
2 wrz 05:29
Mariusz:
Tym przewidywaniem też dojdzie do wyniku jednak będzie miał nieco więcej niepotrzebnego
liczenia ponieważ współczynniki A oraz C się wyzerują
2 wrz 05:32