Test z algebry
Leo: Na każdy podpunkt należy odpowiedzieć TAK lub NIE:
1) Na płaszczyźnie dane są punkty A,B,C takie, że współczynniki kierunkowe kAB, kAC są
określone i niezerowe. Wtedy:
a) kAB = −kBa
b) jeśli trójkąt ABC jest prostokątny to kABxkAC=−1
2)O wektorach U,V na płaszczyźnie wiadomo, że |U+V|
2<|U|
2+ |V|
2
a)Czy U, V muszą być niezerowe ?
b) Czy U i V mogą być współliniowe ?
3) Dowolne równanie ogólne prostej na płaszczyźnie:
a) można sprowadzić do postaci y=ax+b gdzie a,b∊ℛ
b) można sprowadzić do postaci kanonicznej
4)Wiadomo że zbiór rozwiązań układu równań
ax+by=r
cx+dy=s gdzie a,b,c,d,r,s∊R, jest nieskończony, ale nie jest całą płaszczyzną. Wtedy:
a) co najmniej jeden z wyznaczników |a r| |r b|
|c s| |s d| musi być
zerowy
b) zbiór rozwiązań powyższego układu musi być prostą przechodzącą przez początek układu
współrzędnych.
5) Na płaszczyźnie dane są niezerowe wektory U,V,W. Wtedy:
a) Wektory U,V,W są liniowo zależne
b) jeśli U,V mają różne kąty biegunowe, to W jest kombinacją liniową wektorów U, V.
6) Wiadomo, że przekształcenie liniowe F:R
2→R
2 zmienia orientację. Wtedy:
a) przekształcenie −F zachowuje orientację
b) Przekształcenie F
−1 zachowuje orientację
7) O liczbach zespolonych w, z wiadomo, że w+z jest liczbą rzeczywistą zaś w−z liczbą czysto
urojoną. Wynika stąd, że:
a) z=w(sprzężone)
b) liczby w, z mają identyczne moduły
8) a) Istnieje macierz symetryczna M∊M
2x2(R) taka, że i (jedność urojona) jest wartością
własną M.
b) Istnieje macierz ortogonalna M∊M
2x2(R), która nie ma rzeczywistych wartości własnych.
9) Macierz |a b| gdzie a,b,c∊R ma jedną wartość własną dodatnią i jedną ujemną. Wtedy
| b c|
a) zbiorem rozwiązań równania ax
2+2bxy+cx
2= −1 jest hiperbola
b) zbiorem rozwiązań równania ax
2+2bxy+c
2=0 jest para prostych równoległych.
10) Dla dowolnych wektorów U,V z R
3:
a) wektory UxV i VxU są współliniowe
b) zachodzi równość (UxV)oU=Vo(UxV)
Prosiłbym odpowiedzi z rozwiązaniami
![](emots/2/kwasny.gif)
Z góry dzięki