Twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych
ralf: Przy dowodzie tego jest napisane: "Ponieważ NWD(p,q)=1, więc NWD(p,qn)=1, a to oznacza, że p i
qn nie mają wspólnych dzielników."
Mógłby ktoś wytłumaczyć czemu niby nie mają wspólnych dzielników jeśli mają NWD? Czy chodzi o
to, że NWD=1 jest ich także jedynym dzielnikiem, a w zdaniu mowa o DZIELNIKACH?
Prosiłbym także o jakiś dowód NWD(p,q)=1 ⇒ NWD(p,qn)=1
31 sie 19:21
Adamm: NWD(p, q)=1 ⇔ nie istnieje taka liczba pierwsza x że x|p oraz x|q
załóżmy że dla pewnej liczby pierwszej x mamy
x|p oraz x|qn
skoro x|qn to ponieważ x jest pierwsze, również x|q
więc mamy sprzeczność
musi być
NWD(p, qn)=1
31 sie 19:41