kombinatoryka
nieumiemtego: 10 kibiców wśród których jest 3 antagonistów siada na 10 sąsiednich miejscach w jednym rzędzie.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że żadnych dwóch antagonistów nie będzie siedziało obok siebie?
31 sie 18:30
Adamm: każdego możemy dać na brzegu, lub w środku
|A| − rozmieszczenia tak by antagoniści nie siedzieli obok siebie
|A|=7!*[2*(2*6+6*5)+8*(2*5+5*4)]=7!*324
|Ω|=10!
31 sie 19:10
nieumiemtego: co oznaczają te obliczenia w nawiasach
31 sie 20:10
Pytający:
Adamm, nie wiem, jak liczyłeś, ale źle policzyłeś.
Powinno wyjść (zasada włączeń i wyłączeń):
Dowolne rozsadzenie:
| |
// na tyle sposobów możemy wybrać 3 miejsca dla antagonistów |
| |
Przynajmniej 2 obok siebie:
| | | | | |
− | * | // najpierw wybieramy jedno podwójne miejsce (2 miejsca obok siebie) dla 2 |
| | | |
antagonistów z 9 możliwych (bo wybierane jest podwójne), następnie wybieramy z pozostałych
10−2=8 miejsc miejsce dla trzeciego antagonisty
Przynajmniej 3 obok siebie:
| | | |
+ | // wybieramy potrójne miejsce (3 miejsca obok siebie) dla 3 antagonistów z 8 możliwych |
| | |
(bo wybierane jest potrójne)
31 sie 20:47
Adamm: mamy 2 opcje dla pierwszego
albo siedzi przy brzegu i zabiera 2 miejsca, albo wewnątrz, i zabiera 3 miejsca
i tak samo dalej
takie "drzewko"
źle?
31 sie 21:14
Adamm: faktycznie, źle
31 sie 21:15
Mila:
Zdarzenie przeciwne− liczenie trochę na piechotę.
1) (ABC)XXXXXXX− trzej antagoniści siedzą obok siebie− 8!*3!
2) (AB)X
CXXXXXX− dwaj siedzą obok siebie ( na brzegu), trzeci
| | | | | |
3) XXXXXXCX(AB)− j.w − | *2!* | *7!− |
| | | |
| | | |
[ | − wybór miejsca dla trzeciego antagonisty |
| | |
4)
XABXNCXXXXX− dwaj siedzą obok siebie , po bokach inni kibice, cały układ przemieści się
na 7
| | | |
sposobów, | wybór miejsca dla trzeciego antagonisty |
| | |
| | | | | | | | | | | | | |
8!*3!+ | *2!* | *7!+ | *2!* | *7!+ | *2!*7* | *7!= |
| | | | | | | |
=7!*(6*8+42+42+252)=7!*384
| | 7!*384 | | 384 | | 48 | | 42 | | 7 | |
P(A)=1− |
| =1− |
| =1− |
| = |
| = |
| |
| | 7!*8*9*10 | | 8*90 | | 90 | | 90 | | 15 | |
31 sie 21:44
nieumiemtego: dzięki za wyjaśnienie!
31 sie 22:00
Adamm: miałem też taki pomysł, ale myślałem że zły, bo wychodziły mi inne wyniki
x
1+(x
2+1)+(x
3+1)+x
4=7
|A|=7!*336
|Ω|=10!
1 wrz 00:17