Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Cygan: Równanie w zbiorze liczb zespolonych z
2−3z+3+i=0
Jak to policzyć? Próbuję deltą
Δ=9−4i
√Δ=
√9−4i
x+iy=
√9−4i
x
2+2xiy−y
2=9−4i
| ⎧ | x2−y2=9 | |
| ⎨ | 2xy=−4 |
|
| ⎩ | x2+y2=√92+(−4)2 | |
2x
2=9+
√92+(−4)2 <−wychodzę na coś takiego i nie daje rady dalej
31 sie 17:27
Cygan: delta źle, co ja zrobiłem...
31 sie 17:30
5-latek: Δ=(−3)
2−4a*c
Δ= 9−4(3+i)*1
Δ= 9−12−4i= −3−4i
31 sie 17:33
Cygan: √Δ=√−3−4i
Teraz wszystko ładnie wychodzi.
Ale co zrobić gdyby √Δ nie była tak ładnie pierwiastkowalna?
31 sie 17:34
Jack:
−3 − 4i = (2i+1)2
31 sie 18:06
Jack: źle, pardon, miało być
−3−4i = −(2+i)2
31 sie 18:08