zadania
pewupe: Pewien Student nie zna odpowiedzi na niektóre z pytań na kartkach egzaminacyjnych. W jakim
przypadku szansa wyciągnięcia przez niego kartki z pytaniem, na które nie zna odpowiedzi,
będzie najmniejsza: jeżeli losuje pierwszy, czy jeżeli losuje ostatni?
Zakładając, że jest 10 pytań
pierwszy= moze wybierać pośrod 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1
ostatni = ma do dyspozycji 1
wieksza sznsa gdy pierwszy?
31 sie 14:26
Pytający:
Jeśli zakładamy, że pytań z kartkami jest tyle co studentów, to szanse będą takie same w obu
przypadkach.
n − liczba studentów = liczba pytań
x − liczba pytań, na które student nie zna odpowiedzi (niech to będą trudne pytania), x<n
Losuje pierwszy:
Losuje ostatni:
| | (n−x)*(n−x−1)*...*1 * x*(x−1)*...*2 | | | |
P(trudne pytanie)= |
| * | = |
| | n*(n−1)*...*2 | | |
| | (n−x)! * x! | | (n−1)! | | x | |
= |
| * |
| = |
| |
| | n! | | (n−x)! * (x−1)! | | n | |
Wyjaśnienie: wylosujemy trudne pytanie, jeśli (n−1) poprzedzających studentów wylosuje (x−1)
trudnych pytań i wszystkie (n−x) łatwych pytań. Każdy poprzedzający student losuje kolejno z
n, (n−1), ..., 2 pozostałych pytań, stąd mianownik. Kolejni studenci, którzy wylosowali łatwe
pytanie mieli kolejno (n−x), (n−x−1), ..., 1 łatwych pytań do wyboru (pierwsza część
licznika). Kolejni studenci, którzy wylosowali trudne pytanie mieli kolejno x, (x−1), ..., 2
trudnych pytań do wyboru (druga część licznika). Jednak podane ilości łatwych i trudnych pytań
mogli wylosować w różnych kolejnościach, stąd wybieramy (n−x) spośród (n−1) poprzedzających
studentów. Ci studenci wylosowali łatwe pytania, pozostali trudne.
31 sie 15:55