Prawdopodobieństwo - zmienne losowe
Alicja: Weź pod uwagę grę losową polegającą na rzucie trzema kostkami jednocześnie: jeśli gracz wyrzuci
jednakowe ilości oczek na wszystkich trzech kostkach − wygrywa, jeśli na dwóch − również
wygrywa, w pozostałych wypadkach − przegrywa. Zaproponuj rozkład prawdopodobieństwa zmiennej
losowej, opisującej wygrane i przegraną gracza, tak aby wartość oczekiwana wynosiła zero.
Znajdź dystrbuantę tej zmiennej.
31 sie 13:10
Pytający:
Gracz przegrywa, gdy wszystkie ilości oczek są różne.
| | 6*5*4 | | 5 | |
P(przegrana)= |
| = |
| |
| | 63 | | 9 | |
Niech:
x
p − wartość zmiennej losowej X w przypadku przegranej
x
w − wartość zmiennej losowej X w przypadku wygranej
Zatem mamy:
| | 5 | | 4 | | 4 | |
EX=xp* |
| +xw* |
| =0 ⇒ xp = −xw* |
| |
| | 9 | | 9 | | 5 | |
Wystarczy dobrać dowolne x
w≠0 (bo dla x
w=0 wyszłoby x
w=x
p=0, a x
w i x
p muszą być różne).
Przykładowo dla x
w=1 mamy rozkład:
f(x)=
| | 5 | | −4 | |
|
| dla x= |
| // przegrana |
| | 9 | | 5 | |
I dystrybuantę:
F(x)=
1 dla x∊<1,
∞)
31 sie 14:56