x | x | x | x | |||||
cos( | )*cos( | )*cos( | ) ..... cos( | ) | ||||
2 | 4 | 8 | 2n |
sin2x | ||
cosx= | ||
2sinx |
x | x | x | ||||
cos( | )*cos( | )*...*cos( | )= | |||
2 | 4 | 2n |
sinx | sin(x/2) | sin(x/2n−1) | ||||
= | * | *...* | = | |||
2sin(x/2) | 2sin(x/4) | 2sin(x/2n) |
sinx*(x/2n) | sinx | |||
= | → | |||
x*sin(x/2n) | x |
sinx | ||
odp. | dla x≠0 oraz sin(x/2i)≠0 dla i=1, 2, ... | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |