funkcja tworząca
ewela: Oblicz 6−ty wyraz ciągu, którego funkcja tworząca ma postać: 1(1−3x)(1−x)
O ile dobrze pamiętam, to korzystało się przy tym z pochodnych, ale nie potrafię sobie
przypomnieć całego schematu rozwiązywania tego typu zadań.
Robiłam je bardzo dawno temu, a teraz mój znajomy pilnie potrzebuje pomocy.
Help
30 sie 23:21
Adamm: nie korzystamy z pochodnych
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (1−3x)(1−x) | | 1−3x | | 1−x | |
i wyznaczasz
ciąg ma postać a
n=A*3
n+B
30 sie 23:23
Adamm:
a def. funkcji tworzącej to ∑
n=0∞a
nx
n
dlatego a
n=A*3
n+B
30 sie 23:31
ewela: hm, dobra, mam cos takiego: A−Ax+B−3Bx = 1
Jak mam wyznaczyć A i B mając tylko jedno rownanie?
30 sie 23:32
Mila:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| = po obliczeniu A i B |
| (1−3x)*(1−x) | | 1−3x | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
=− |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 1−x | | 2 | | 1−3x | |
30 sie 23:33
Adamm: A+B=1
−A−3B=0
przyrównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach iksa
30 sie 23:34
ewela: faktycznie, chyba juz za pozno i nie mysle

dzieki
30 sie 23:36