Suma szeregu
Dede: Oblicz sumę szeregu
∞
n=1
30 sie 22:33
30 sie 22:35
Dede: dlaczego na górze jeden?
30 sie 22:42
Blee:
Mialas cos takiego jak 'rozklad na ulamki proste' ? Tak. To wlasnie to zrob.
Nie? To zapoznaj sie z tym bo musisz tego uzyc w tym zadaniu.
30 sie 22:43
Adamm: | 4 | | n+4−n | | n+4 | | n | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| n(n+4) | | n(n+4) | | n(n+4) | | n(n+4) | | n | | n+4 | |
30 sie 22:46
Dede: ok, już sobie to wyliczyłam

hmm ale teraz dostałam ciag
s= (1−1/5) + (1/2 − 1/6) + (1/3 − 1/7) + (1/n − 1/n+4)
i nie widze ze cos sie skracalo, nie wiem co dalej
30 sie 22:51
Dede: aah wyszlo mi 25/12 dzieki wielkie
Pozdrawiam i milego wieczoru
30 sie 22:55
Adamm: | | 1 | | 1 | |
S4k=∑i=1i=4k |
| −∑i=5i=4k+4 |
| = |
| | i | | i | |
=1+1/2+1/3+1/4−1/(4k+1)−1/(4k+2)−1/(4k+3)−1/(4k+4)→25/12
S
4k+1=S
4k+1/(4k+1)−1/(4k+5)→25/12
itd.
więc
S
n→25/12 przy n→
∞
30 sie 23:02
Mila:
Rozpisz tak ( osobno dodatnie , osobno ujemne)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | n−1 | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| − |
| − |
| − |
| −...− |
| − |
| − |
| − |
| − |
| = |
| | 5 | | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | n | | n+1 | | n+2 | | n+3 | | n+4 | |
Teraz oblicz sumę.
30 sie 23:03