Zapytania o pochodne cząstkowe
kamil: Witam serdecznie, mam pytanie skąd bierze się zły wynik.
Mam do policzenia pochodną cząstkową po z
Funkcja to xyz
Więc z automatu biorę że xy jest stałą, czyli nasza funkcja przyjmuje postać "ax"
czyli mamy wynik xyz*y*lnx
a sprawdzajac w wolframie wynik ma sie postaci xyz*lnx*lny*yz
30 sie 22:31
Adamm: tylko że
(xy)z≠xyz
30 sie 22:33
Jerzy:
Jeśli przyjmiemy,że zmiene x i y są stałe i oznaczymy je odpowiednio: x = a , y = b ,
to mamy doczynienia z pochodną funkcji złożonej:
af(z) , gdzie: f(z) = bz
Liczymy pochodną:
f'(z) = af(z)*lna*[f(z)]' = af(z)*lna*bz*lnb
i wracając do zmiennych mamy:
f'z = xyz*lnx*lny*yz ( czyli to, co Ci pokazuje Wolfram )
31 sie 06:21
Jerzy:
Żeby cię nie myliło:
g(z) = af(z)
i teraz: g'(z) = af(z)*lna*[f(z)]' = af(z)*lna*bz*lnb
31 sie 06:27