No dobra...
Masz problemy z funkcjami...
Funkcje polegają na rozpatrywaniu wartości jednej liczby względem drugiej.
mając funkcję liniową np. y=x+3
wiesz, że y jest zawsze o 3 większy od x
Układ kartezjański, który przedstawiłem na rysunku pokazuje tę zależność za pomocą wykresu.
Składa się on z dwóch osi liczbowych, czyli prostych zawierających pewną skalę (równo odległe
od siebie punkty). W punkcie przecięcia się tych osi jest punkt P=(0;0), czyli początek
układu.
Punkt to kropka o pewnej współrzędnej np. P = (1;4), który zaznaczyłem na rysunku, gdzie
P=(x;y) należy do wykresu funkcji y=x+3
bo dla x przyjmującego wartość 1, y jest równy 4.
y=x+3
y=1+3
y=4
Przejdźmy do funkcji, której nie rozumiesz...
Dziedzina to zakres liczb, które mogłabyś podstawić za X pod wzór np. y=1x.
Dla takiej funkcji wiesz, że x∊R − {0}, czyli x może przyjąć każdą wartość nie licząc 0, bo jak
wiesz z podstawówki nie można dzielić przez zero (,,Nie dziel cholero przez zero") bo to
sprzeczność.
tak jak dla
| 1 | 1 | |||
y= | x∊R − {2} bo dla x = 2 masz postać y= | co jest sprzecznością.
| ||
| x−2 | 0 |
| 1 | ||
Funkcję y = | można bardzo łatwo narysować, znajdując kilka punktów, które należą do | |
| x |
nie pisałem sobie tego po to aby popisać. Może powiesz mi, czy cokolwiek zrozumiałaś ?