Egzamin z logiki (ustawianie w pary, czwórki, chi-kwadrat)
LogicznyŚwir:
1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 12 osob są trzy takie czwórki, że wszystkie osoby z
jednej i tej samej czwórki mają urodziny w tym samym miesiącu, ale osoby z różnych czwórek
mają urodziny w różnych miesiącach?
2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy losowym ustawieniu 10 dziewczynek i 10 chłopców w
pary, w każdej parze będą dzici jednakowej płci?
3. W losowej próbie 100 studentek było 39 z wysoką empatią, w losowej próbie 100 studentó było
15 z wysoką empatią. Użyj miernika i testu chi2 do sprawdzenia, że wysoki poziom empatii wśród
lekarzy zależy od płci.
To ostatnie myślę, że ostatecznie będę w stanie rozwiązać, ale pozostałych dwóch nawet nie wiem
jak zacząć.
| | | |
Możliwych ustawień 20 osób w pary jest | czy 10*10!, czy ile właściwie? Szukałem w |
| | |
google, ale jest bardzo mało takich zadań, a odpowiedzi są sprzeczne i brakuje klarownych
wyjaśnień.
Bardzo proszę o szybką pomoc!
30 sie 21:02
LogicznyŚwir: Problem w tym, że nie mam odpowiedzi. Są to zadania z egzaminu i na poprawkowym otrzymam
analogiczne, a nie mogę znaleźć w internecie nic co by mi pomogło.
30 sie 21:47
Mila:
Poczekaj na konsultacje Pana Pytającego.
30 sie 22:05
Blee:
| | 12*11*10 | | | | | |
1) P(A) = |
| * | * | |
| | 126 | | | |
To Ci powiem ze szybko siadasz do prawdopodobienstwa.
30 sie 22:26
Mila:
Artur wyjaśnij (2).
30 sie 22:28
Blee:
Biore po uwage kolejnosc (przy prawdopodobienstwie lepiej kolejnosc brac pod uwage).
Poprawka do rozwiazania ... mialo byc 210
Wytlumaczenie.
Miejsca sa ponumerowane (zarowno pary jak i czy to jest z lewej czy z prawej strony) wybieramy
chlopakow po jednym do kazdej pary (10!). Dobieramy po dziewoji do chlopaka (10!). Kazdy chlop
wybiera czy chce byc po lewej czy po prawej (210).
A omega to ustawienie 20 rozroznialnych istot na 20 miejscach (20!).
30 sie 22:34
Blee:
| | | |
Mila | to nie jest ustawienie 20 ludzi tylko wybranie dwoch (nierozroznialnych) istot z |
| | |
20.
30 sie 22:39
Pytający:
Milu, policzyłaś prawdopodobieństwo, że w wybranej dowolnej parze są dzieci jednakowej
płci, nie zaś, iż jest tak w każdej z 10 par.
Blee, ale P(A) w 1) "chyba" źle policzyłeś, skoro wychodzi więcej niż 1.
| | 10!*10! | |
Natomiast w 2) P(B)= |
| *210 byłoby ok, jeśli miałyby być pary dzieci różnych |
| | 20! | |
płci, a mają być jednakowych płci.
Po mojemu:
| |
// wybieramy 4 osoby urodzone w pierwszym miesiącu (wg ustalonej kolejności, np. |
| |
kalendarzowej)
| |
// wybieramy 4 osoby urodzone w drugim miesiącu, pozostałe 4 osoby w trzecim miesiącu |
| |
12
12 // każda z 12 osób może się urodzić w jednym z 12 miesięcy
| | | | (9*7*5*3)2 | |
2) P(B)= |
| = |
| |
| | 20! | | 19*17*15*13*11*9*7*5*3 | |
(10!)
2 // ustawiamy w szereg osobno dziewczynki i chłopców
| |
// wybieramy 5 z 10 podwójnych miejsc (dla par) w szeregu 20−osobowym i ustawiamy tam |
| |
dziewczynki w ustalonej kolejności, na pozostałe miejsca chłopcy
20! // dowolne ustawienie w szereg
lub
(9*7*5*3)
2 // wybieramy dowolną dziewczynkę z 10, ona wybiera sobie do pary dziewczynkę z 9
pozostałych, wybieramy dowolną dziewczynkę z 8, ona wybiera sobie do pary dziewczynkę z 7
pozostałych itd., dla chłopców analogicznie (stąd do kwadratu)
19*17*15*13*11*9*7*5*3 // bierzemy dowolną osobę z 20, ta osoba wybiera sobie osobę do pary z
19 pozostałych itd.
30 sie 23:43
Mila:
(1) w ogóle nie liczyłam
(2) wyniki 21:33 i 22:49 są takie same.
No cóż jeszcze może ktoś wprowadzi poprawkę. Liczę na Pytającego.
Szkoda, że nie ma PW
31 sie 00:00
Mila:
Dobranoc

Jutro pomyślę.
31 sie 00:05
kochanus_niepospolitus:
Ehhh ... czemu ja niedokładnie czytam

to już kolejny raz kiedy źle przeczytam/nie doczytam
31 sie 08:50
Maxim_123: Dzięki, było bardzo przydatne!
31 sie 13:26