Rozwiaz rownanie trygonometryczne
5-latek: I takie rownanie
| 1 | |
| +8(cos(36o−5x)+6tg(5x−36o)=0 |
| cos(36o−5x) | |
Tutaj mam problem z rozpisaniem tg(5x−36
o)
30 sie 17:53
5-latek: | | sin(5x−36o) | |
Nie tyle problem z tg bo tg(5x−36o)= |
| |
| | cos(5x−36o) | |
a potrzebuje cos(36
o−5x)
30 sie 17:55
karty do gry : cos(−x) = cosx.
30 sie 18:09
5-latek: czyli wedlug mnie bedzie tak
tg(5x−36
o)=−tg(36
o−5x)
wtedy moje rownanie przyjmnie postac
| 1 | | −sin(36o−5x | |
| −8*cos(36o−5x)+6* |
| =0 |
| cos(36o−5x) | | cos[−(36o−5x)] | |
| 1 | | sin(36o−5x) | |
| −8 cos(36o−5x)−6* |
| =0 |
| cos(36o−5x) | | cos(36o−5x) | |
Wiec teraz moge sobie pomnozyc przez cos(36o−5x) i jeszcze zalozyc ze
cos(36
o−5x)≠0
Dostane
1−8cos
2(36
o−5x)−6sin(36
o−5x)=0
Teraz czy dobrze kombinuje ?
sinx=
√1−cos2x
czy trzeba raczej zrobic tak
−8cos
2(36
o−5x)= −1+6sin(36
o−5x)
8cos
2(36
o−5x)= 1−6sin(36
o−5x)
Teraz obie strony do potego drugiej
64cos
4(36
o−5x)= 1−12sin(36
o−5x)+36sin
2(36
o−5x)
sin
2(36
o−5x)= 1−cos
2(36
o−5x)
Jednak to mi nic nie dalo bo zostalem z samym sinusem
30 sie 19:24
5-latek: nawet jesli sobie zamienie 6sin(36o−5x) na cos(90o−(36o−5x)= cos(54+5x)
nie ma cos(36o−5x) zeby dostac rownanie kwadratowe
30 sie 19:28
karty do gry : 1 − 8cos2(t) − 6sin(t) = 0
Pomyśl nad takim równaniem.
Założenie cos(36 − 5x) powinno zostać zrobione znacznie wcześniej.
30 sie 19:31
5-latek: Przepraszam ale to jest dla mnie za trudne
Jedynie co przychodzi mi do glwy to tak
1= 8cos
2(36
o−5x)+6sin(36
o−5x)
| | x | |
Zrobic podsatwienie t= tg |
| |
| | 2 | |
| | 1−t2 | | 2t | |
wtedy mam 1=8*[( |
| )2]+6* |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
Ale to pogubie sie w obliczeniach pewnie
30 sie 19:40
karty do gry : zamień cosinus na sinus z jedynki trygonometrycznej i zastosuj podstawienie t = sin(36 − 5x)
30 sie 19:41
5-latek: U mnie x= 36o−5x
30 sie 19:42
karty do gry : wszystko tylko nie x.
Może być u = 36o − 5x
1 = 8cos2u + 6sinu
1 = 8 − 8sin2u + 6sinu
a powyższe jest już równaniem kwadratowym ze względu na sinu
30 sie 20:11
5-latek: dostane rownanie kwadratowe
1−8(1−t
2)−6t=0
1−8+8t
2−6t=0
8t
2−6t−7=0
Δ= 260
√260= 2
√65
| | 6+2√65 | |
t2= |
| ≈1,383 (odpada |
| | 16 | |
sin(36
o−5x)= sin(−39
o)
36
o−5x= −39
o+k*360
o lub 36
o−5x= 180
o+39
o+k*360
o
−5x= −75
0+k*360
o
x= 15
o−k*72
o −5x= 219
o+k*360
o
x= U{219
o}{5−k*72
o
30 sie 20:11
5-latek: Jasne ze tak
Tylko nie x teraz zauwazylem
30 sie 20:13
5-latek: Troche glupio ze nie zauwazylem tam tej
jedynki od razu

czytalem o szczegolnych rozwiazaniach i moze dlatego .
30 sie 20:16
Mila:
| | π | |
po pomnożeniu przez cos( |
| −5x) |
| | 5 | |
1+8cos
2y−6siny=0
1+8(1−sin
2y)−6siny=0
9−8sin
2y−6siny=0 /*(−1)
8sin
2y+6siny−9=0
siny=t, |t|<1 i t≠0
8t
2+6t−9=0
Δ=324
| | −6−18 | | −24 | | 3 | |
t= |
| = |
| ∉D lub t= |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
=================
30 sie 20:17
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Zas spep.......em obliczenia
zamiast +8cos
2(36
o−5x) dalem −8cos
2(36
o−5x)
30 sie 20:20
5-latek: Odpowiedz do tego jest taka
| | 36o | |
x= |
| (5k+1)−(−1)k*9o43' |
| | 5 | |
30 sie 20:24
5-latek: Milu
dla sinx= 0,75 moge odczytac bardzo dokladny kąt to x= 48
o,35'
Wiec mam rownanie postaci
sin(kx+b)=m
| | π | | 3 | |
wtedy |
| −5x= (−1)n arcsin |
| +nπ |
| | 5 | | 4 | |
| | 3 | | π | |
−5x= (−1)narcsin |
| − |
| +nπ |
| | 4 | | 5 | |
| | | | π/5 | | nπ | |
x= (−1)n |
| − |
| + |
| |
| | −5 | | −5 | | −5 | |
Dobrze to jest ?
Jak mozna inaczej ?
30 sie 21:37
5-latek: moge zapisac ze
| π | | 3 | | π | | 3 | |
| −5x= arcsin |
| +2kπ lub |
| −5x= π−arcsin |
| +2kπ |
| 5 | | 4 | | 5 | | 4 | |
i wyznaczac stad x ?
30 sie 21:47
Mila:
36
o−5x≈48
o35'+2kπ lub 36
o−5x=180−48
o35'+2kπ
−5x=12
o 35'+2kπ lub −5x=95
o25'+2kπ
x=... lub x=
te wartości spełniają równanie (8)
30 sie 22:03
Mila:
Ja bym zostawiła zapis z 21:47.
30 sie 22:04
5-latek: dzieki i dobranoc
30 sie 22:05
Mila:
Dobranoc.
30 sie 22:08