ROwnanie trygonometryczne
5-latek: Jeszce bede mial takie dwa rownanka przed rozwiazania szczegolnymi
Pierwsze z nich to
Milu zadanie nr 282 z tego zbioru
Potem 283 ale najpierw te
30 sie 17:38
Adamm: tak samo jak wcześniejsze
mnożysz przez cos2(x+π/12), jedynka tryg. i podstawiasz t=cos(x+π/12)
30 sie 17:39
karty do gry : | | 1 | |
Potem podstawienie t = |
| |
| | cos(x + π/12) | |
30 sie 17:39
5-latek: Dla porzadku tam nie ma byc tego (−2)
Wpisalo sie przypadkowo
Kolego karty do gry mozesz to rozpisac ?
30 sie 17:44
karty do gry : | | 1 | | 1 | |
5 * |
| − 2 |
| + 2 − 5 = 0 |
| | cos2(x + π/12) | | cos(x + π/12) | |
5t
2 − 2t − 3 = 0
Dalej rugownik i pierwiastki.
30 sie 17:59
5-latek: dzieki Ci .
30 sie 18:56
Mila:
Jeszcze nie znalazłam książki, więc podawaj odpowiedzi.
Rozwiązałeś już to zadanie?
30 sie 20:20
5-latek: Milu
Tego na razie nie
Juz pisze odpowiedz
30 sie 20:22
Mila:
5sin
2y−2coy+2cos
2y=0
3cos
2y+2cosy−5=0
cosy=t, |t|≤1
3t
2+2t−5=0
Δ=64
| | −2−8 | | −2+8 | |
t1= |
| ∉D lub t= |
| =1 |
| | 6 | | 6 | |
cosy=1
y=2kπ
=========
30 sie 20:54
5-latek: To sprobuje sposobem
Adamma
| | sin2(x+π/12) | | 2 | |
5* |
| − |
| +2=0 |
| | cos2(x+π/12) | | cos(x+π/12 | |
5sin
2(x+π/12)−2cos(x+π/12)+2cos
2(x+π/12)=0
5*[1−cos
2(x+π/12)−2cos(x+π/12)+2cos
2(x+π/12)=0
−3cos
2(x+π/12)−2cos(x+π/12)+5=0
3cos
2(x+π/12)+2cos(x+π/12)−5=0
cos(x+π/12)=t
3t
2+2t−5=0
Δ=64
t
2= 1
cos(x+π/12)= 1
| | π | |
cos(x+π/12)= cos( |
| ) dobry to jest zapis? cz nalezy dopisac +2kπ |
| | 2 | |
30 sie 21:07
5-latek: Zawszse zapomne dopisac k∊C
30 sie 21:07
30 sie 21:10
5-latek: Chyba muszse odpuscic sobie rownania bo piszse jakies herezje
cos1 dla 90 stopni
30 sie 21:11
Mila:
Nie przejmuj się, rozwiązuj dalej.
30 sie 21:19