Prawdopodobieństwo - zmienne losowe
Alicja: Weź pod uwagę rzut czterema monetami naraz. Podaj rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę
zmiennej losowej określonej jako liczba wyrzuconych reszek. Znajdź wartość oczekiwaną i
modalną tej zmiennej, znajdź jej medianę. Czy rozkład jest symetryczny?
30 sie 16:16
kochanus_niepospolitus:
dalej sobie poradzisz sama
30 sie 16:28
Alicja: Okej, czyli rozkład prawdopodobieństwa:
x1 0 1 2 3 4
p1 116 14 38 14 116
f(x) = 0 dla x ε (−∞,0>
116 dla x ε (0,1>
516 dla x ε (1,2>
1116 dla x ε (2,3>
1516 dla x ε (3,4>
1 dla x ε (4, ∞)
(tutaj wykres dystrybuanty)
Wartość oczekiwana:
EX = 0 * 116 + 1 * 14 + 2 * 38 + 3 * 14 + 4 * 116 = 2
Mediana:
xm = 2 (skumulowane prawdopodobieństwa przechodzą sumę 1/2) − dla 1116
Dominanta (modalna)
D = 2 (3/8 − największe prawdopodobieństwo)
Czy dobrze?
30 sie 19:32
Pytający:
Jeśli dystrybuantę masz zdefiniowaną jako: F(x)=P(X≤x), to przedziały powinnaś mieć domknięte z
lewej strony (poza −∞), a z prawej otwarte. Poza tym wszystko dobrze.
30 sie 20:20