Równanie liniowe różniczkowe
Cygan: Mam problem z takim równaniem y'+2xy=x√y
y=z−2
y{12=z−1
y'=−2z−3*z'
−2z−3*z'+2xz−2=xz−1
−2z−3*dz/dx=−2xz−z
z−1dz=xdx
ln|z|=12x2+C
z=e12x2*C(x)
z'=xe12x2*C(x)+C'(x)
−2(e12x2)−3*(xe12x2*C(x)+C'(x))+2x(e12x2*C(x))
−2=x(e12x2*C(x))−1
Nie wychodzi mi skracanie tego, zawsze zostaje C(x), jak to zrobić?
30 sie 13:57
Jerzy:
u = y
1/2
| du | | 1 | | dy | | dy | | 2udu | |
| = |
| * |
| ⇔ |
| = |
| |
| dx | | 2u | | dx | | dx | | dx | |
mamy:
... i rozdizelasz zmienne.
30 sie 14:12
Jerzy:
Oczywiście to jest równanie Bernoulliego , stad podstawienie: u = y1 − 1/2 = y1/2 = √y
30 sie 14:17
Jerzy:
Ojj.... ostatnia linijka ma być:
30 sie 14:28
Cygan: Dzięki, wyszło mi dobrze
30 sie 14:34