DZIĘKUJĘ
PJ: Na ile sposobów można wybrać 2 różne liczby ze zbioru {1,2,.....,100} tak aby ich arytmetyczna
suma była liczbą parzystą ?
30 sie 13:24
30 sie 13:32
Jerzy:
Musimy wybrać albo dwie parzyste, albo dwie nieparzyste:
50*50 + 50*50 = 5000
30 sie 13:35
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− tutaj dwa razy liczysz te same układy:
13; 24 i 24;13 liczysz i tu i tu
30 sie 13:36
Jerzy:
Racja ... trzeba mój wynik podzielic przez 2
30 sie 13:37
PJ: mam takie 3 odpowiedzi:
a)
(C250)2
b)
2*C250
c)
C250*C248
czy któraś z tych odpowiedzi jest poprawna?
30 sie 13:43
kochanus_niepospolitus:
sprawdź sobie jaki wzór ma Cab i wybierz odpowiednią odpowiedź
30 sie 13:47
kochanus_niepospolitus:
jesteś studentem ... chłopie ... za rączkę trzymać Ciebie nie będziemy
30 sie 13:47
Jerzy:
| | | | | | | |
b) | + | = 2* | ( dwie parzyste lun dwie nieparzyste ) |
| | | | |
30 sie 13:48
PJ: dziękuję za pomoc
30 sie 13:50
kochanus_niepospolitus:
Jerzy
kuźwa ... obaj źle zrobiliśmy ... w zadaniu jest 'suma parzysta'
30 sie 13:51
Jerzy:
No i dobrze ...... ( dwie parzyste lub dwie nieparzyste )
30 sie 13:53
kochanus_niepospolitus:
tak, ale Twoje 50*50 to nie są dwie nieparzyste

tylko parzysta i nieparzysta

no nie ważne ... tak czy siak ... odpowiedź (b) jest prawidłowa
30 sie 14:00
PJ: Mam jeszcze jedno zadanko :
20 przyjaciół wybrało się do kina.O tej porze grane są równocześnie 4 filmy.Na ile sposobów
mogą się podzielić jeśli każdy film musi obejrzeć co najmniej jedna osoba z tej grupy?
30 sie 14:01
Jerzy:
x1 + x2 + x3 + x4 = 20 przy warunku: xi ≥ 1
poszperaj w internecie n/t rozwiazania takiego równania w zbiorze liczb całkowitych.
30 sie 14:23
Pytający:
Z zasady włączeń i wyłączeń:
Jerzy, osoby są rozróżnialne, więc Twój sposób nie jest dobry. Przykładowo pojedyncze
rozwiązanie powyższego równania:
x
1=x
2=x
3=1, x
4=17
| | | | | | | |
odpowiada | * | * | =6840 sposobom podziału tej grupy wg filmów. |
| | | | |
30 sie 14:37
Jerzy:
Faktycznie ... mój błąd
30 sie 14:42
Jerzy:
Zaraz... a dlaczego są rozróżnialne ?
30 sie 14:50
Adamm: zawsze się w takich sytuacjach przyjmuje osoby jako rozróżnialne
30 sie 14:51
Jerzy:
Czemu tak twierdzisz ?
30 sie 14:52
Adamm: jak masz grupę 5 osób, to ustawiasz je w szereg na 1 czy na 5! sposobów?
30 sie 14:54
Pytający:
Zakładam tak, bo Jerzy ≠ Adamm.
30 sie 15:02
Mila:
(liczba podziałów zbioru 20 osób na 4 niepuste podzbiory)*4!
albo
=
Liczba suriekcji:
f:{O1,O2, ....O20}→{F1,F2 ,F2,F3,F4}
Obliczenia Pytającego
30 sie 15:53