procenty
Bartus: Jacek gra w grę "Zdobądź szczyt piramidy". Piramida ma siedem poziomów a Jacek 100 żyć
(prób/podejść) aby wejść na szczyt. Nieudane podejście zdobycia kolejnego piętra kończy się
spadkiem poziom niżej lub utratą życia. Dane; Jackowi udaje się zdobyć wyższe piętro w 60%
przypadków, w 23% przypadków Jackowi nie udaje się wejść na wyższe piętro, przez co spada
poziom niżej natomiast 17% prób kończy się utratą życia Jacka. Jacek startuje z poziomu 0,
jeśli nie uda mu się zdobyć pierwszego piętra to ginie, ponieważ nie może spaść już niżej.
Spośród 100 prób, ile zakończy się zdobyciem szczytu piramidy przez Jacka?
30 sie 09:00
Blee:
Skad masz to zadanie?
30 sie 09:04
Blee: Jezeli traci zycie to zaczyna od samego dolu czy zostaje na tym pietrze na ktorym byl ?
30 sie 09:06
Pytający:

P(
→)=60%=p
P(
→)=23%=q
P(
→)=17%=d
Oznaczenie:
P(x) − prawdopodobieństwo dotarcia do poziomu x po co najmniej jednym "ruchu".
Wtedy mamy:
P(7)=P(6)*p
P(6)=P(5)*p
P(5)=P(4)*p+P(6)*q
P(4)=P(3)*p+P(5)*q
P(3)=P(2)*p+P(4)*q
P(2)=P(1)*p+P(3)*q
P(1)=p+P(0)*p+P(2)*q
P(0)=P(1)*q
Jest to układ 8 równań z 8 niewiadomymi, "wystarczy" rozwiązać.
Rozwiązanie (może się nie pomyliłem

):
P(0)≈0.1981
P(1)≈0.8612
P(2)≈0.6189
P(3)≈0.4444
P(4)≈0.3174
P(5)≈0.2210
P(6)≈0.1326
P(7)≈0.0795
Zatem spośród 100 prób najprawdopodobniej 100*P(7)≈8 zakończy się zdobyciem szczytu.
30 sie 18:16
kochanus_niepospolitus:
źle wyliczone P(0).
P(0) = P(1)*q + d (czyli śmierć)
30 sie 19:18
Pytający:
Myślę, że inaczej zinterpretowaliśmy treść.
Ja zakładam, że utrata życia kończy próbę. W każdej próbie (życiu) możemy mieć nieskończenie
wiele ruchów nim stracimy życie lub osiągniemy 7 poziom. Przykładowo możemy miliard razy
wędrować 0→1→0 itp. Próby są oczywiście całkowicie od siebie niezależne. Utrata życia kończy
próbę, a nie powoduje powrót na poziom 0. Zatem podtrzymuję moją wersję układu równań.
30 sie 20:12
Blee:
Ach ... ja zinterpetowalem to jako: masz 100 zyc na dojscie −−− i to jest jedna proba
30 sie 20:49