Zbadać czy istnieje objętośc bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX
Cygan: Zbadać czy istnieje objętośc bryły powstałej z obrotu dookoła osi OX funkcji y=2√ex−x
V=∫0∞(2√ex−x)2 dx
=lim(∫0ε(2√ex−x)2 dx) ε−>∞
=lim(−1/2*εe−2ε−1/4*e−2ε) = 0
Wyszło mi 0, czyli nie istnieje taka objętosć?
29 sie 21:06
Adamm: nie mogło wyjść 0
29 sie 21:08
Cygan: Granica wychodzi ∞*0−0
29 sie 21:29
Adamm: tą całkę najlepiej ograniczyć
mamy x−2x≤e−2x dla x≥e
zatem sama objętość "istnieje"
bo całka jest zbieżna
29 sie 21:42
Cygan: Skąd wziela sie ta zaleznosc? x−2≤e−2x dla x≥e?
29 sie 22:07
Adamm: zauważ że f(y)=y−2x dla y>0 jest funkcją malejącą
więc x≥e ⇒ f(e)≥f(x)
29 sie 22:14
Adamm: no i x>0 oczywiście
29 sie 22:20
Cygan: dzięki za wyjaśnienia
29 sie 22:49