Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
5sin
2(2x+30
o)+3cos(2x+30
o)=3
Przychodzi mi do glowy zamienic 3 na 3(cos
2(2x+30
o)+sin
2(2x+30
o)
wtedy mam
2sin
2(2x+30
o)− 3cos
2(2x+30
o)+3cos(2x+30
o)=0
2[cos
2(2x+30
o)−1]−3cos
2(2x+30
o)+3cos(2x+30
o)=0
−cos
2(2x+30
o)+3cos(2x+30
o)−2=0
| π | |
zamienie sobie 30o na |
| |
| 6 | |
| π | | π | |
cos2(2x+ |
| )−3cos(2x+ |
| +2=0 |
| 6 | | 6 | |
podsatwienie
t
2−3t+2=0
Δ=1
t
1= 1
t
2=2 (odpada
29 sie 19:41
5-latek: i oczywiscie k∊C
29 sie 19:42
Vobro: Hmmm....
A jakby zrobić tak:
5sin
2(2x+30
o)=5[1−cos
2(2x+30
o)]=5−5cos
2(2x+30
o)
Wstawić to do równania i wtedy zrobić to podstawienie co ty zrobiłeś
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pewnie wyjdzie na to samo, tylko linijka czy tam dwie mniej pisania
29 sie 20:13
Vobro: I chyba masz błąd, bo z twoich przekształceń wynika, że
sin2(2x+30o)=cos2(2x+30o)−1
a przecież sin2x+cos2x=1
to
sin2x=1−cos2x
29 sie 20:17
5-latek: OK. Sprawdze to sobie .
30 sie 17:04
5-latek: Rozwiaz rownanie
2sin(2x)*tg(2x)−8cos(2x)+1=0
cos(2x)≠0
| 1 | | π | | 1 | |
2x≠ |
| π+kπ to x≠ |
| + |
| kπ |
| 2 | | 4 | | 2 | |
2sin(2x)*U{sin(2x)}{cos(2x)−8cos(2x)+1=0
U{2sin
2(2x)}{cos(2x)−8c0s(2x)+1=0
2sin
2(2x)−8cos
2(2x)+cos(2x)=0
2(1−cos
2(2x)−8cos
2(x)+cos(2x)=0
−10cos
2(2x)+cos(2x)+2=0
10cos
2(2x)−cos(2x)−2=0
Podsatwienie cos(2x)=t
10t
2−t−2=0
Δ= 81
t
1= 0,5
cos(2x)= 0,5
| π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= − |
| +2kπ |
| 3 | | 3 | |
jak zapisac tutaj rozwiazania ?
I rowniez za pomoca arccos ?
30 sie 17:27
5-latek: cosx= 0,4 to x= 23,35'
30 sie 17:31
Adamm: chcesz za pomocą arccos(x)?
cos(2x)=−2/5
2x=arccos(−2/5)+2kπ lub 2x=−arccos(−2/5)+2kπ
x=arccos(−2/5)/2+kπ lub x=−arccos(−2/5)/2+kπ
30 sie 17:31
5-latek: Tak Adamm
30 sie 17:33