rownanie trygonometryczne
5-latek: rozwiaz rownanie
| | 3 | | 1 | |
cos( |
| π+x)=−cos( |
| π−x) |
| | 4 | | 12 | |
| | 3 | | 1 | |
cos( |
| π+x)+cos( |
| π−x)=0 |
| | 4 | | 12 | |
| | 5 | | 1 | |
2cos |
| π*cos( |
| π+x)=0 ale |
| | 12 | | 3 | |
| | √6−√2 | |
cos75o= |
| i to nie jest rowne 0 |
| | 4 | |
Wiec to rownanie bedzie prawdziwe gdy
natomiast odpowiedzi sa takie
29 sie 18:40
kochanus_niepospolitus:
cosx = −cosy
cosx = cos(π + y)
x = π + y + 2kπ ∨ −x = π + y + 2kπ
29 sie 18:43
5-latek: Dobry wieczor

A dlaczego moje rozwiazanie jest zle ?
29 sie 18:45
5-latek: Nie moglem tak zrobic?
29 sie 18:47
29 sie 18:49
5-latek: Ok.
Post 18:43 musze sobie zapamietac
29 sie 18:51
29 sie 18:52
kochanus_niepospolitus:
i właśnie zapewne ze wzoru redukcyjnego skorzystali tam i dlatego wyszło x1 i x2, a
rozwiązujący nie skumał, że można to 'połączyć'
29 sie 18:53
5-latek: Bylo tak wlasnie jak piszsesz
29 sie 18:57
5-latek: Powiedz mi jeszcze taka rzecz
jesli ma tak
−2sin(30o+3x)=0
to moge zapisac ze
sin(30o+x)=0
wtedy 300+x= kπ
x= kπ−30o
Wyszlo mi tak z rozwiazania rownania
3sin(30o+3x)= 5cos(60o−3x)
29 sie 19:02
Jerzy:
Nie, sin(30 + 3x) to nie jest sin(30 + x)
29 sie 19:48
5-latek: Witaj

Oczwyscie jakis diabel

tutaj grasuje i ma byc sin(30
o+3x)=0
29 sie 19:53
Jerzy:
Cześć

Teraz dobrze.
29 sie 19:56
Jerzy:
Zapis nico sztuczny, lepszy: 150 + kπ
29 sie 19:59