kule i komórki
parasol: 6 kul rozmieszczamy w 6 komórkach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w jednej komórce będzie 1
kula, w drugiej 2 kule, w trzeciej 3 kule, a pozostałe będą puste?
29 sie 18:01
kochanus_niepospolitus:
pomyśl nad tym jak nad takim problemem:
masz 6 kratek, pomiędzy które (lub na ich obrzeżach) masz narysować 5 kresek.
Jaka jest szansa na taki układ:
X | X X | X X X |||
29 sie 18:10
parasol: Zrobiłem to tak, ale nie mam pewności czy jest dobrze:
Ω = 6
6
| | 20*6*10*1*3*2*1 | |
P(A) = |
| = 0,1543209 |
| | 66 | |
29 sie 18:18
Mila:
Zadanie sam ułożyłeś?
29 sie 18:58
kochanus_niepospolitus:
15% szansa

nie sądzę,
Komory są ponumerowane (bo piszesz − w jednej, w drugiej, w trzeciej)
29 sie 18:59
parasol: Zadanie nie jest moje. Chodzi o to, że w jednej z tych komórek, w drugiej z nich itd.,
kolejność nie ma znaczenia.
29 sie 19:05
Mila:
Chodzi o to, że inaczej rozwiązujemy takie zadanie jeśli kule i komórki są ponumerowane,
a inaczej jeśli nie są ponumerowane.
Treść nie jest precyzyjna.
29 sie 19:13
Pytający:
Kolejność komórek ma znaczenie:
Kolejność komórek nie ma znaczenia:
A treść myląca:
"w jednej" wskazuje na nierozróżnialność komórek,
"w drugiej", "w trzeciej" wskazują na rozróżnialność komórek.
29 sie 19:14
parasol: Jeżeli są nieponumerowane to jakie powinno być rozwiązanie?
29 sie 19:15
parasol: Bardzo dziękuję za pomoc!
29 sie 19:16