Równanie różniczkowe II metoda przewidywan
Cygan: y''−4y'+4y=(x+1)e2x Próbuje rozwiązać metodą przewidywań
y=yj+yp
yj=C1e2x+C2xe2x
yp=(Ax2+Bx+C)e2x − przewidywane
yp'=2e2x(Ax2+Bx+C)+(2Ax+B)e2x
yp''=4e2x(Ax2+Bx+C)+2e2x(2Ax+B)+2Ae2x+2e2x(2Ax+B)
Po podstawieniu do początkowe go równania wychodzi:
2Ae2x=xe2x+e2x
A=1/2
yp=(1/2 x2)e2x Co jest błędną odpowiedzia, co robie zle?
29 sie 17:55
kochanus_niepospolitus:
4A − 8A + 4A = 0 −> 0 = 0
4B + 4A + 4A −8B − 8A + 4B = 1 −> 0 = 1

dlatego
4C + 2B + 2A + 2B − 8C − 4B + 4C = 1
29 sie 18:03
piotr: yp(x) = x2 (a1 e2 x+a2 e2 x x)
29 sie 21:01
Jack: Musisz dac x2 przed nawias jak to piotr napisal.
Bo inaczej igrek jednorodne zawiera sie w igrek przewidywanm
29 sie 23:08