zbiory
Adamm: Jak udowodnić że jeśli A∩B≠∅ to
δ(A∪B)≤δ(A)+δ(B) ?
δ(E) oznacza średnicę zbioru E
29 sie 17:31
kochanus_niepospolitus:
niech a1 i an będą krańcowymi punktami zbioru A, w takim przypadku δ(A) = an − a1
niech b1 i bn będą krańcowymi punktami zbioru B, w takim przypadku δ(B) = bn − b1
bez straty uogólnienia załóżmy, że a1<b1
skoro A∩B ≠ ∅ to ∃k≤n ak ≥ b1 −> an ≥ b1
w takim razie δ(A∩B) = bn − a1 ≤ bn − a1 + (an − b1) = δ(A)+δ(B)
29 sie 17:53
Adamm: co jeśli to nie są zbiory liniowe?
29 sie 18:02
kochanus_niepospolitus:
to powiedz o jakie zbiory chodzi
29 sie 18:04
Adamm: ogólnie zbiory
z dowolną metryką
29 sie 18:09
kochanus_niepospolitus:
δ(A) = maxi,j{d{ai, aj}} (tak widzę średnicę w dowolnej metryce, jeżeli definicja jest
inna, to mnie popraw)
29 sie 18:15
kochanus_niepospolitus:
załóżmy, że A∩B ≠ A ∧ A∩B ≠ B (bo tu dowodzić nie ma czego)
∃n,m an = bm
δ(A) = maxi,j{d{ai, aj}} ≥ maxj{d{an, aj}}
δ(B) = maxi,j{d{bi, bj}} ≥ maxi{d{bi, bm}}
δ(A∩B) = maxi,j{d(bi, aj}} ≤ maxj{d{an, aj}} + maxi{d{bi, bm}} ≤ δ(A) + δ(B)
29 sie 18:21
kochanus_niepospolitus:
jednak bym tutaj widział trochę komentarzy potrzebnych do tych paru linijek
29 sie 18:22
Adamm: średnica zbioru A to kres górny wszystkich odległości w tym zbiorze
(elementów d(a1, a2) gdzie a1, a2∊A)
numerując elementy zakładasz że zbiór jest przeliczalny (ja tak to widzę)
29 sie 18:23
kochanus_niepospolitus:
no to zamienić max na sup i reszta zostaje bez zmian
29 sie 18:24
Adamm: ale chodziło o sumę
δ(A∪B)≤δ(A)+δ(B)
29 sie 18:26
kochanus_niepospolitus:
warunek do tego co napisałem:
δ(A∩B) > δ(A) ∧ δ(A∩B) > δ(B)
29 sie 18:26
kochanus_niepospolitus:
ojjj ... znak sumy ma być
29 sie 18:27
kochanus_niepospolitus:
dobra ... to teraz porządnie:
definiujemy:
δ(A) = supi,j{d{ai, aj}}
1) A∩B = B
wtedy : δ(A∪B) = δ(A) ≤ δ(A) + δ(B)
2) A∩B = A
wtedy : δ(A∪B) = δ(B) ≤ δ(A) + δ(B)
3) A∩B ≠ A ∧ A∩B ≠ B
3.1) δ(A∪B) = δ(A) (czyli zbiór B nie ma wpływu na średnicę)
3.2) δ(A∪B) = δ(B) (czyli zbiór A nie ma wpływu na średnicę)
3.2) δ(A∪B) > δ(A) ∧ δ(A∪B) > δ(B)
δ(A) = supi,j{d{ai, aj}} = d{ax, ay}
δ(B) = supi,j{d{ai, aj}} = d{bq, bw}
∃n,m an = bm
d{ax, ay} > max{ d{ax, an}, d{ay, an}} = d{ax, an} (bez straty uogólnienia)
d{bq, bw} > max{ d{bq, bm}, d{bq, bm}} = d{bq, bm} (bez straty uogólnienia)
I teraz pytanie − jak pokazać, że:
δ(AuB) = supi,j{d{ai, bj}} = d{ax, bq} (bo tak będzie w tymże przypadku)
29 sie 18:35
Adamm: rozumiem, dzięki
29 sie 18:36
kochanus_niepospolitus:
tam powinny być:
d{ax, ay} ≥ max ...
d{bq, bw} ≥ max ...
29 sie 18:37
kochanus_niepospolitus:
jak się zastanowić to (1) i (2) nie są konieczne bo zawierają się odpowiednio w (3.2) i (3.1)
29 sie 18:41