specyficzne def 4 twierdzeń- teoria
MatiGrochol: mamy sobie 4 twierdzonka
1)Darboux f. ciaglych
Jeżeli f jest ciągła na przedziale [a,b] to...
2)Darboux pochodnej funkcji
Jeżeli f jest różniczkowalna na przedziale [a,b] przy czym w pktach a i b istnieja odpowiednie
pochodne jednostronne, to...
3)Rolle'a
Jeżeli f jest ciągła na przedziale [a,b] i różniczkowalna na przedziale (a,b) a ponadto
f(a)=f(b), to...
4)Lagrange
Jeżeli f jest ciągła na przedziale [a,b] i różniczkowalna na przedziale [a,b] to ...
i mamy 5 odpowiedzi, do dopasowania do każdego z powyższych punktów, za wyjatkiem jednej ktora
nie pasuje do zadnego.
a) ∀ ∃ f'(a+t(b−a)) = f'(a) + s( f'(b)− f'(a))
s∊(0,1) t∊(0,1)
b) ∃ f(b) = f(a) + (b−a)f'(a + t(b−a))
t∊(0,1)
c) ∀ ∃ f(a + t(b−a)) = f(a) + s(f(b) − f(a))
s∊(0,1) t∊(0,1)
d) ∀ ∃ f(a + t(b−a)) = f(a) + s(f(b) − f(a))
t∊(0,1) s∊(0,1)
e) ∃ f'(a + t(b−a)) = 0
t∊(0,1)
Trochę jakoś nie mogę podłapać tych s i t. Znam powierzchownie w/w twierdzenia, ale nie łapię
takiego zapisu.
29 sie 15:29
Adamm: b) tw. Lagrenge'a
c) własność Darboux (zapomniałeś że f(a)≠f(b))
e) tw. Rolle'a
reszta nie wiem
29 sie 15:49
Adamm: a) będzie dla Darboux dla pochodnych, ale tu chyba też miało być ≠
29 sie 15:52
kochanus_niepospolitus:
1) c
2) a
3) e
4) b
29 sie 15:55