monotonicznosc i ekstremum
xcvbxb: wyznaczyć ekstrema i przedziały monotoniczności:
Czy można prosić o sprawdzenie?
f(x)=ln(−2x
2+4x+2)
D
f : −2x
2+4x+2>0 −> D
f : (−inf ; 1−
√2)u(1+
√2;+inf)
| | −4x+4 | | −2(x−1) | |
f'(x)= |
| = |
| Df=Df' |
| | −2x2+4x+2 | | x2−2x−1 | |
WK:
f'(x)=0 −> −2(x−1)=0 x=1 −> miejsce podejrzane o ekstremum
f'(x)>0
−4x+4>0 x<1
f'(x)<0
−4x+4<0 x>1
1 nie należy do D
f , więc brak ekstremum?
f rosnąca dla x należącego do (−inf; 1−
√2)
f malejąca dla x należącego do (1+
√2) : +inf)
29 sie 14:01
Jerzy:
Już sama dziedzina jest żle wyznaczona.
29 sie 14:05
Jerzy:
D = (1 − √2;1 + √2)
fmax = f(1) = 2ln2
Rosnie dla x ∊ (1 − √2 ;1)
Maleje dla x ∊ (1;1 + √2)
29 sie 14:11
xcvbxb: Rzeczywiście, narysowałem źle paroblę i zaznaczyłem zły obszar.
Df : (1−√2 ; 1+√2)
Df' : x2−2x−1=/=0
x1=/= 1−√2
x2=/= 1+√2
czyli obszar wspólny dla Df i Df' się nie zmieni.
29 sie 14:21
xcvbxb: Dziękuje za pomoc. z resztą sobie poradziłem
29 sie 14:24