analiza
??: Czy szereg funkcyjny a ciąg funkcyjny − to jest to samo ?
29 sie 12:26
mat: a czy szereg i ciąg to to samo?
29 sie 12:31
mat: ciąg funkcyjny, to np:
a
n(x):=x
n //dla ustalonego n, jest to funkcja zmiennej x
szereg funkcyjny to np
| | 1 | |
1+x+x2+x3+...... = |
| , dla |x|<1 |
| | 1−x | |
29 sie 12:32
mat: Można na szereg funcyjny popatrzec jak na granice pewnego ciągu funkcyjnego
29 sie 12:33
??: Bo chodzi mi dokładnie o to , że musze mieć twierdzenia o różniczkowaniu i całkowaniu ciągów
funkcyjnych
29 sie 12:40
??: i znalazłam takie twierdzenie ale o szeregu funkcyjnym
29 sie 12:40
mat: pewnie przejście graniczne

, najlepiej jakbyś napisał w całosci o co chodzi dokladnie
29 sie 13:13
??: Jeżeli szereg funkcyjny ∑ (od n=1 do ∞)Fn jest zbieżny jednostajnie na przedziale [a, b]
i funkcje Fn są całkowalne na tym przedziale, to suma szeregu jest funkcją całkowalną i
zachodzi
równość :
∫ od a do b ( ∑ od n=1 do ∞ Fn(x) ) dx = ∑ od n=1 do ∞ ( ∫ od a do b Fn(x) dx)
29 sie 13:23
kochanus_niepospolitus:
no dobrze ... no i

Co chcesz od tego twierdzenia? (udowodnić, dojść do niego, wykorzystać w
zadaniu) ?
29 sie 14:10
??: Chce się upewnić , ż to jest twierdzenie o całkowaniu ciągów funkcyjnych
29 sie 14:12