Jak się rozwiązuje układ równań drugiego stopnia?
ralf: x2+y2+ax+by=c
x2+y2+dx+ey=f
Jaki jest "schemat" działania przy takim układzie równań?
29 sie 12:10
g: W tym szczególnym przypadku jest prosto. Odejmujesz te równania stronami, pozbywasz się
x2+y2. Z powstałego równania wyznaczasz y w funkcji x i ten y wstawiasz do któregoś
z równań. Powstanie równanie kwadratowe dla x. itd.
W ogólnym przypadku traktujesz jedno z tych równań jako równanie kwadratowe względem
jednej ze zmiennych, np y. Wyznaczasz ten y w funkcji x i wstawiasz do drugiego równania.
Teraz zaczynają się schody, bo uzyskujesz parszywe równanie w którym masz mieszankę
x2, x i √Δ. Dalej przekształcasz tak, żeby √Δ był z jednej strony równania, i reszta
z drugiej. Podnosisz do kwadratu i dostajesz równanie 4−go stopnia.
29 sie 12:27
mat: c
c−ax−by=f−dx−ey ⇒y=( )x + coś →podstawić do wyjściowego równania→równanie kwadratowe z x
29 sie 12:28