nierówność
kot: | | 3 | |
Czy ta nierówność cosx +3cos3x + 6cos6x > −7 |
| jest prawdziwa dla kazdego x? |
| | 16 | |
29 sie 11:15
kochanus_niepospolitus:
nie
29 sie 11:53
kot: a np dla jakiej nie spełnia?
29 sie 11:58
29 sie 12:00
kot: Czyli jest czy nie jest? A jak udowodnić ze jest? Bez komutera
29 sie 12:21
kochanus_niepospolitus:
Adamm −−− niech x = −0.9 ... wtedy L < −10
29 sie 12:44
Adamm: dla x=−0,9 mamy
cosx+3cos3x+6cos6x≈1,72
29 sie 13:22
Blee:
Hmmm ... to musze sprawdzic swoje przeksztalcenia
29 sie 13:26
Jerzy:
Jakim cudem lewa strona może byc mniejsza od − 10 ?
Jeśliby nawet każdy cosinus przyjał wartość − 1, to i tak suma z lewej strony
wyniosłaby L = −10
29 sie 13:31
kot: Czyli prawdziwe? A jak pokazac ze dla kazdego x zachodzi?
29 sie 14:05
kochanus_niepospolitus:
Tak jak pisałem −−− musiałem się rąbnąć w przekształceniach.
6cos(6x) = 6(2cos
2(3x) − 1) = 12(4cos
3x − 3cosx)
2 − 6 = 192cos
6x − 288cos
4x + 108 cos
2x −
6
3cos(3x) = 12cos
3x − 9 cosx
L = 192cos
6x − 288cos
4x + 12cos
3x + 108 cos
2x − 8 cosx − 6
t = cosx ; t∊<−1;1>
L = 192t
6 − 288t
4 + 12t
3 + 108t
2 − 8t − 6
a ja miałem inną końcówkę (+t − 1

)
29 sie 14:08
kochanus_niepospolitus:
a skąd w ogóle masz taką nierówność
29 sie 14:08