monera
pewupe: Rzucamy czterokrotnie symetryczną monetą. Obliczyć prawdopodobieństwo uzyskania 0, 1, 2, 3
oraz 4 orłów.
Dane są następujące zdarzenia:
A − wypadły cztery orły,
B − wypadła parzysta liczba orłów,
C − wypadło więcej orłów niż reszek.
Obliczyć prawdopodobieństwa następujących zdarzeń: P(A), P(B), P(C), P(A|B), P(B|A), P(A|C),
P(C|A), P(B|C), P(C|B).
P(A) (4
4) * 1/24 + 1/20
P(B) (4
2 ) *1/22 + 1/2*2
P(C) (4
3) *1/23 + 1/2*1
cps w tym kierunku?
29 sie 06:20
kochanus_niepospolitus:
P(B) i P(C) źle policzone:
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | |
P(B) = | * ( |
| )2*( |
| )2 + | *( |
| )4 |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | |
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | |
P(C) = | * ( |
| )3*( |
| )1 + | *( |
| )4 |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | |
dodatkowo:
P(B|A) = 1 ; P(C|A) = 1
| | P(A∩B) | |
a resztę liczysz ze wzoru: P(A|B) = |
| gdzie: |
| | P(B) | |
A∩B −−− wypadły cztery orły,
A∩C −−− wypadły cztery orły,
B∩C −−− wypadły cztery orły,
29 sie 07:39