matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka - jak sie do tego zabrać ?
nieogarcałek:
√
1
∫
dx
√
sin
2
x
29 sie 00:50
karty do gry :
1
= sgn( sin(x) ) ∫
dx = ...
x
x
2 tg(
) cos
2
(
)
2
2
29 sie 09:22
Adamm:
można przez podstawienie
sinx
∫
dx
1−cos
2
x
t=cosx i całka z funkcji wymiernej
29 sie 09:35
Adamm:
sinx
1
=sgn(sinx)∫
dx=sgn(sinx)∫
dt=
1−cos
2
x
t
2
−1
1
1
1
1
=
sgn(sinx)∫
−
dt=
sgn(sinx)(ln|cosx−1|−ln|cosx+1|)+c
2
t−1
t+1
2
29 sie 10:16