Zliczanie zbiorów
random_q1e: Spośród 30 osób przebywających na prywatce każda pije oranżadę, wodę lub sok.
6 pije oranżadę i sok(i być może inny napój), 19 pije sok(i być może inny napój),
15 pije oranżadę(i być może inny napój). Ile osób nie pije ani oranżady ani soku?
Mój wynik to 2, jeżeli ktoś byłby tak miły i zrobił to zadanie oraz podał swoją odpowiedź
różniącą się od mojej chętnie przedstawię mój tok rozumowania.
28 sie 23:47
Pytający:
Dobrze.
|W\(S∪O)|=|W∪S∪O|−(|S|+|O|−|S∩O|)=30−(19+15−6)=2
29 sie 00:35