rachunek
Norbertinii: Wiadomo, że 35% studentów gra na konsoli, 60% gra na telefonie, 10% gra wyłącznie na konsoli.
Ile wynosi prawdopodobieństwo, że;
a) Nie gra ani na konsoli ani na telefonie
b) gra zarówno na telefonie jak i na konsoli.
ktoś logicznie wytłumaczy....?
28 sie 22:48
mat: Mamy:
| | 35 | |
P(gra na konsoli)= |
| |
| | 100 | |
| | 60 | |
P(gra na telefonie)= |
| |
| | 100 | |
| | 10 | |
P(gra na konsoli, ale nie na telefonie)= |
| |
| | 100 | |
zatem:
| | 35 | | 10 | | 25 | |
P(grają na telefonie i konsoli)= |
| − |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
| | 60 | | 25 | | 35 | |
P(grają tylko na telefonie)= |
| − |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
| | 100 | | 35 | | 10 | | 55 | |
P(nie grają na konsoli ani telefonie)= |
| − |
| − |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
28 sie 23:17
mat: nieee, chwilka
28 sie 23:19
Mila:

Odczytuj
28 sie 23:20
mat: P(nie gra ani na konsoli ani na
| | 100 | | 35 | | 10 | | 25 | | 30 | |
telefonie)= |
| − |
| − |
| − |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
28 sie 23:21
Norbertinii: a jakieś logiczne wytłumaczenie Mila?

// bo niby w miarę rozumiem wyniki, chciałbym schemat.
28 sie 23:24
Mila:
10% gra tylko na konsoli, w takim razie 25 gra też na telefonie , zostaje jeszcze 35 tych co
grają
na telefonie
10+25+35=70
100−70=30 nie gra na niczym.
29 sie 00:10