x2*(4x−x2) | ||
1)całka=∫ | dx= | |
√4x−x2 |
−x4+4x3 | ||
=∫ | dx teraz metoda współczynników nieoznaczonych | |
√4x−x2 |
x*(8+x−x2) | ||
całka=∫ | dx= | |
√8+x−x2 |
−x3+x2+8x | ||
=∫ | dx= metoda wsp. nieoznaczonych | |
√8+x−x2 |
−x3+x2+8x | ||
(*) ∫ | dx= (Ax2+Bx+C)*√8+x−x2}dx+D*∫U{1}{√8+x−x2dx | |
√8+x−x2 |
−x3+x2+8x | −2x+1 | ||
=(2Ax+B)*√8+x−x2+(Ax2+Bx+C)* | + | ||
√8+x−x2 | 2√8+x−x2 |
D | ||
+ | mnożymy obie strony przez √8+x−x2 | |
√8+x−x2 |
−2x+1 | ||
−x3+x2+8x=(2Ax+B)*(8+x−x2)+(Ax2+Bx+C)* | +D⇔ | |
2 |
1 | ||
−3A=−1⇔A= | ||
3 |
5 | 1 | 1 | ||||
(2.5A−2B)=1⇔ | * | −2B=1⇔B=− | ||||
2 | 3 | 12 |
16 | 3 | 1 | ||||
(16A+1.5B−C)=8⇔ | + | *(− | )−C=8 | |||
3 | 2 | 12 |
3 | 67 | |||
− | −C=8−513⇔C=− | |||
24 | 24 |
8 | 1 | 67 | 33 | |||||
8B+0.5C+D=0⇔− | + | *(− | )+D=0⇔D= | |||||
12 | 2 | 24 | 16 |
1 | 1 | 67 | 33 | 1 | ||||||
całka=( | x2− | x− | )*√8+x−x2+ | ∫ | dx | |||||
3 | 12 | 24 | 16 | √8+x−x2 |
1 | 1 | |||
2) podstawienie: x − | = | √33sin(t) | ||
2 | 2 |
33 | dx | 33 | 2x−1 | ||||
∫ | = | asin( | ) + C | ||||
16 | √8+x−x2 | 16 | √33 |
dx | dx | ||
mogę to zrobić ze wzoru ∫ | =ln|x+√x2+k| ? | ||
√8+x−x2 | √x2 +k |
1 | 1 | |||
chciałem wyciągnąć minus przed całkę i √x2−x−8 przekształcić jako √(x− | )2+8 | |||
2 | 4 |
1 | ||
podstawić t=(x− | ) | |
2 |
1 | ||
i dalej tak jak pisałem (pierwiastek miał być do końca wyrażenia 8 | ||
4 |
1 | 1 | 1 | 33 | 1 | ||||||
8+x−x2=−(x2−x−8)=−[(x− | )2− | −8]=−(x− | )2−814]= | −(x− | )2 | |||||
2 | 4 | 2 | 4 | 2 |
1 | 1 | ||||||||||||
∫ | dx=∫ | dx=.. | |||||||||||
√8+x−x2 |
|
1 | √33 | √33 | ||||
[x− | = | t , dx= | dt | |||
2 | 2 | 2 |
√33 | 1 | |||
..= | ∫ | dt= | ||
2 | √334−334t2 |
1 | 2x−1 | |||
=∫ | dt= arcsint=arcsin | +C | ||
√1−t2 | √33 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |