probablistyka
janusz: Wektor losowy (X, Y) ma rozkład jednostajny w czworokącie o wierzchołkach
(1,0), (2,0), (2,2), (0,1).
Wyznaczyć linię regresji zmiennej losowej X względem Y,
zbadać niezależność zmiennych X i Y, obliczyć P(x>1,2 |Y=1,6).
proszę o wytłumaczenie
28 sie 16:41
janusz: czy ma ktoś jakiś pomysł?
28 sie 19:58
g:

Szukamy współczynników a,b z równania X = aY+b (zazwyczaj chodzi o Y=aX+b, ale Ty
chcesz odwrotnie). Chcemy, aby błąd, czyli (aY+b−X) był minimalny w sensie
średnio−kwadratowym, czyli B(a,b) = E[(aY+b−X)
2] = ∫∫ (ay+b−x)
2 f(x,y) dxdy
było minimalne. f(x,y) to funkcja gęstości prawdopodobieństwa łącznego, a całkowanie jest po
czworokącie. Funkcja B(a,b) w minimum powinna mieć zerowe pochodne względem a i b.
dB/da = ∫∫ 2(ay+b−x) y f(x,y) dxdy = a*2∫∫y
2f(x,y)dxdy + b*2∫∫yf(x,y)dxdy − 2∫∫xyf(x,y)dxdy =
0
dB/db = ∫∫ 2(ay+b−x) f(x,y) dxdy = a*2∫∫yf(x,y)dxdy + b*2∫∫f(x,y)dxdy − 2∫∫xf(x,y)dxdy = 0
Mamy więc układ dwóch równań z niewiadomymi a,b. Współczynnikami w tych równaniach
są całki które trzeba policzyć.
f(x,y) = const = 1 / pole czworokąta = 2/5
Zmienne X,Y będą niezależne jeśli wyjdzie a=0.
Z rysunku widać że P(x>1,2 | y=1,6) = 1.
29 sie 12:08
janusz: skąd wiadomo, że P(x>1,2 | y=1,6) = 1?
29 sie 16:07
kochanus_niepospolitus:
skoro wiemy, że y=1.6 to jakie dwie wartości może przyjąć x
29 sie 16:09
janusz: x = 1,2 lub x = 2
29 sie 16:48
janusz: | 1 | |
czy nie powinno być |
| ? |
| 2 | |
29 sie 16:55