Pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji y=x+2011, y=-x+k2011 , i osią
lola: Pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji y=x+2011, y=−x+k2011 , i osią OY
w układzie : XOY
A. jest równe 20112 tylko dla k=−1
B. jest mniejsze od 20112 dla k<−1
C. może być równe 2011 dla k<−1
D. może być mniejsze od 20112 dla k>−1
28 sie 09:40
kochanus_niepospolitus:
obszar ograniczony tymi funkcjami i osią OY to będzie trójkąt o:
I) podstawie = 2011 − k*2011
| | (k−1)2011 | |
II) wysokości = | |
| | |
| | 2 | |
Więc pole tego trójkąta będzie równe:
A) dla k=−1
B) dla k<−1
(k−1)
2 nie musi być mniejsze od 4 (niech k =−2)
C) dla k<−1
| | 4 | | 4 | | 2007 | |
(k−1)2 nie może się równać |
| −> bo: (k−1)2 = |
| −> k2 −2k + |
| |
| | 2011 | | 2011 | | 2011 | |
= 0 −> k
1,2 > 0
D) dla k>−1
(k−1)
2 może być mniejsze od 4 −> (k−1)
2 < 4 −> (k+1)(k−3) < 0
niech k = 0 ; wtedy:
Prawidłowe odpowiedzi to A i D.
28 sie 10:24