Lokaty pieniężne i kredyty bankowe
D: Pani Nowacka wzięła w banku kredyt w wysokości 40000zł na zakup samochodu. Roczna stopa
procentowa kredytu jest równa 16%. Kredyt ma być spłacony w ciągu dwóch lat w KWARTALNYCH
RATACH RÓWNYCH. Pierwsza rata ma być spłacona po trzech miesiącach od daty przyznania kredytu.
Oblicz:
a) wysokość raty kredytu
b) łączną wartość odsetek od tego kredytu.
28 sie 07:38
Blee:
No i w czym problem? Znasz K0, i, r oraz n. Wtylicz odsetki a nastepnie podaj Kn. Czy
uzywanie dwoch wzorow przerasta Twoje studenckie mozliwosci ekonomiczne?
28 sie 08:05
D: Drogi Blee w takim razie sam możesz pochwalić się swoją inteligencją
28 sie 16:09
kochanus_niepospolitus:
To nie ja mam poprawkę z mikroekonomii i nie znam podstawowych wzorów
28 sie 16:24
kochanus_niepospolitus:
Tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/357013.html
przynajmniej wiedziała jakie są wzory, Ty tego nie wiesz. Jak chcesz w przyszłości
brać odpowiedzialność za cudze pieniądze skoro nawet nie wiesz gdzie szukać wzorów?
28 sie 16:27
D: Kochani, jaka mikroekonomia? Jestem w liceum. To są normalne zadania z liceum i mam problem
takowe rozwiązać. Nie wiem dlaczego niektórzy przychodzą tutaj podbudować swoje ego i pokazać
jacy są pro. Forum to miejsce, gdzie winno się pomagać innym, a nie przychodzić zbudować swoje
mniemanie o sobie. Jak wrócę do domu to jeszcze raz spojrzę na zadanie. Pozdrawiam
28 sie 16:46
Saizou :
x− rata kredytu
16% w skali roku, daje nam 4% na 3 miesiące
po 3 miesiącach 40 000 • 1,04−x
po 6 miesiącach (40 000 • 1,04−x)1,04−x=40 000 •1,042−1,04x−x
i tak dalej
po 24 miesiącach:
40 000 • 1,048−x(1,047+1,046+...+1,04+1,040)=0
Oblicz x (x=5941,11 zł)
Odsetki 8x−40 000=7528,88 zł
28 sie 18:12