o
ala: Witam

Mam takie zadanie ,ktore będe brala w 6 kl. Może ktoś mi je wytłumaczy ? Wiem sa wakacje .
W szkole uczy się 1536 uczniów. Liczba dziewcząt stanowi 92% liczby chłopców. Oblicz, ile
dziewcząt i ilu chłopców uczy się w tej szkole.to jest rozwiązanie 736 dziewcząt a 800
chłopcow .Ale nie wiem jak to się rozwiązuje może krok po kroku ktoś by mi tu napisał a
potem ja poćwicze na innych zadaniach,DZIEKI WIELKIE JEŚLI KTOŚ MI POMOŻE .
27 sie 22:01
Cygan: y−liczba chłopców
x−liczba dziewcząt
x=0,92y
x+y=1536
0,92y+y=1536
1,92y=1536 /:1,92
y=800
1536−800=736=x
27 sie 22:05
matilc: x−liczba chłopców
0.92x− liczba dziewcząt
x+0.92x=1536
x=800
0,92x=736 tyle
27 sie 22:07
ala: DZIEKUJE BARDZO
27 sie 22:19
Mila:
Pilna dziewczynka z Ciebie
27 sie 22:20
ala: mam pytanko do Cygan −czemu z 0,92 zrobilo sie 1,92. tez tak zrobilam i wyszlo mi dobrze czy
zawsze tak trzeba ?
27 sie 22:25
Mila:
1x+0.92x=x*(1+0.92)=1.92x w VI klasie będziesz miała wyrażenia algebraiczne, to zrozumiesz
lepiej.
27 sie 22:30
Cygan: y+0,92y = 1y+0,92y = 1,92y
27 sie 22:32
ala: dziekuje
27 sie 22:32