Rozwiąż nierówność
Klaudia: Rozwiąż nierówność:
sin2x + sin4x + sin6x + sin8x + ... >= 1
Zaczęłam tak:
a1 = sin2x
q = sin2x
|q|<1, zatem |sin2x| < 1 (i tu mam 1 problem, nie wiem jak to rozwiązać)
S >=1, zatem:
sin2x / (1−sin2x) >= 1
sin2x >= 1 − sin2x
2sin2x >= 1
sin2x >= 1/2 ( i tu też nie wiem co dalej)
A wcześniej jeszcze założyłam, że x należy do R z wyłączeniem pi/2 + kpi
27 sie 21:15
'Leszek: Podstaw : sin x = t , t = < −1 , 1>
27 sie 21:18
Mila:

|sin
2x| < 1⇔
0<sin
2x<1
sin
2x<1
(sinx−1)(sinx+1)<0
sinx∊(−1,1)
| | sin2x | | sin2x | |
S= |
| = |
| |
| | 1−sin2x | | cos2x | |
tg
2x≥1
rozwiąż
27 sie 21:58
3 wrz 15:36